gogo logo
  •  Мэдээ  
    •   Улс төр
    •   Эдийн засаг
    •   Эрүүл мэнд
    •   Соёл урлаг
    •   Спорт
    •   Нийгэм
    •   Бизнес
    •   Боловсрол
    •   Дэлхийд
    •   Технологи
    •   GOGO тойм
    •   SOS
    •   Нягтлав
    •   Мэддэг мэдээлдэг байя
    •   Мөрөөдлийнхөө зүг
    •   Ногоон дэлхий
  •  GoGo булан  
    •   GoGo Cafe
    •   Гарааны бизнес
    •   Соёлын довтолгоо
    •   СEO
    •   Элчин сайд
    •   GoGo асуулт
    •   МЕГА ТӨСӨЛ
    •   ГУТАЛ
    •   Хүний түүх
    •   35 мм-ийн дуранд
    •   Гаднынхны нүдээр Монгол
    •   Маргааш ажилтай
  •  Үзэх  
    •   Фото
    •   Видео
    •   Зурган өгүүлэмж
  •  Хэв маяг  
    •   Подкаст
    •   Хүмүүс
    •   Гэртээ тогооч
    •   Аялал
    •   Зөвлөгөө
    •   Хоолзүйч
    •   Миний санал болгох кино
    •   Миний санал болгох ном
  • English
  • Цаг агаар
     23
  • Зурхай
     5.23
  • Валютын ханш
    $ | 3574₮
Цаг агаар
 23
Зурхай
 5.23
Валютын ханш
$ | 3574₮
  • Мэдээ 
    • Улс төр
    • Эдийн засаг
    • Эрүүл мэнд
    • Соёл урлаг
    • Спорт
    • Нийгэм
    • Бизнес
    • Боловсрол
    • Дэлхийд
    • Технологи
    • GOGO тойм
    • SOS
    • Нягтлав
    • Мэддэг мэдээлдэг байя
    • Мөрөөдлийнхөө зүг
    • Ногоон дэлхий
  • GoGo булан 
    • GoGo Cafe
    • Гарааны бизнес
    • Соёлын довтолгоо
    • СEO
    • Элчин сайд
    • GoGo асуулт
    • МЕГА ТӨСӨЛ
    • ГУТАЛ
    • Хүний түүх
    • 35 мм-ийн дуранд
    • Гаднынхны нүдээр Монгол
    • Маргааш ажилтай
  • Үзэх  LIVE 
    • Фото
    • Видео
    • Зурган өгүүлэмж
  • Хэв маяг 
    • Подкаст
    • Хүмүүс
    • Гэртээ тогооч
    • Аялал
    • Зөвлөгөө
    • Хоолзүйч
    • Миний санал болгох кино
    • Миний санал болгох ном
  • English
gogo logo   Бидний тухай gogo logo Сурталчилгаа байршуулах gogo logo Редакцийн ёс зүй gogo logo Нууцлалын бодлого gogo logo Холбоо барих
gogo logo
Цаг агаар
 23
Зурхай
 5.23
Валютын ханш
$ | 3574₮
icon Онцлох
icon Шинэ
icon Тренд
  Буцах

Мастер тогооч Ч.Санчирын зөв хооллолтын зөвлөгөө

Б.Эрмүүн
Нийгэм
2017-09-21
0
Twitter logo
Б.Эрмүүн
0
Twitter logo
Нийгэм
2017-09-21
Мастер тогооч Ч.Санчирын зөв хооллолтын зөвлөгөө

Зөв хооллолт гэдгийг та юу гэж боддог вэ. Хэрхэн зөв хооллох вэ. Энэ асуултын хариултыг мастер тогооч Ч.Санчираас авлаа. 

-Зөв хооллолт гэж юуг хэлэх вэ?
-Хоолны бүрэлдэхүүн хэсэг гэж бий. Бүрэлдэхүүн хэсэг нь зууш, шөл, үндсэн хоол, амтат хоолоос бүтнэ. Үүнийг хэрхэн идэх ёстой вэ. Манайхны нийтлэг алдаа юу гэхээр нэг таваг хоолоор цадахыг хүсдэг. Гэтэл тийм биш. Хооллохын өмнө яагаад зууш идэх хэрэгтэй вэ гэдэг асуулт тулгарна. Зууш нь бага хэмжээтэй, хүчтэй үнэр амттай, үзэмжтэй, хооллох дуршлыг төрүүлэхүйц байх ёстой. Тэгэхээр зууш идсэний дараа хүний хооллох дуршил нэмэгдэж ходоодны шүлс ялгарч эхэлнэ.

-Зууш, шөлтэй хоол, хоёрдугаар хоол гэдэг зүгээр нэг чамирхал биш юм байна. Тийм үү?

-Тийм ээ. Зуушнаас дуршлаа авсны дараа шөлтэй хоол иднэ гэдэг бол тодорхой хэмжээний бие дэх шингэн, кило калорыг нөхдөг. Харин үндсэн хоолоо идсэнээр хүн цадах ёстой. Үлдсэн илчлэгээ нөхнө. Үүний дараа сахар ихээр агуулсан амтат хоол иднэ. Сахар ихээр ялгаруулсан учраас ходоодны шүүс ялгаралтыг зогсоодог. 

-Тийм шүү. Хоол идсэний дараа амттай зүйл идмээр санагддаг?
-Бие организм цаанаасаа шаарддаг. Ходоодны шүүс ялгаралт зогсож идсэн хүнснээс биед хэрэгцээт зүйлсээ шимэх процесс явагдана. Тэр нь хүний эд эсийг нөхөн төлжихөд гол үүрэг гүйцэтгэдэг. Хүний биед өдөрт тодорхой хэмжээний эд эс үхэж, эргээд шинээр нөхөн төлжиж байдаг. Ялангуяа өсөж байгаа хүүхдүүдэд бүр их эд эс нөхөх шаардлага тулгарна. Яагаад гэвэл хүүхэд өсөж байгаа шүү дээ. Тэдэнд шинэ эс илүү бүрэлдэх хэрэгцээ байна. Залуу хүний хувьд үхэж байгаа эд эсээс бүрэлдэж байгаа нь илүү их байж өснө. Хүн анзаарахгүй л дээ. Жишээ нь арьс гууждаг. Тэр нь эд эс үхждэгийн тод жишээ. Зөв хооллолтын зарчим ердөө л энэ.

-Хоол идэхдээ 33 удаа зажлах хэрэгтэй гэдэг?
-Амаар орж байгаа хоолыг сайтар зажлах тохиолдолд амархан цадаж идэх дуршилгүй болдог. Хоолыг удаан зажилна гэдэг хурдан шингэнэ гэсэн үг. Бүрэн каш хэлбэрт орчихвол гэдэс шим тэжээлийг хурдан биед шингээнэ. Харин бүхэл хоолыг шингээж чадахгүй шүү дээ. Нарийн, бүдүүн гэдсэнд дандаа шимэгдэлт явагдаж үлдсэн нь ялгадас болон гардаг. Бидний нийтлэг алдаа бол цадахын төлөө идээд, өнөөх нь гэдсэндээ боловсорч дийлэхгүй хоол боловсруулах эрхтэн систем доголдолд ордог. Тиймээс өтгөн хатаж, гүйлгэдэг. 

Зөв хооллолт гэдгийг та юу гэж боддог вэ. Хэрхэн зөв хооллох вэ. Энэ асуултын хариултыг мастер тогооч Ч.Санчираас авлаа. 

-Зөв хооллолт гэж юуг хэлэх вэ?
-Хоолны бүрэлдэхүүн хэсэг гэж бий. Бүрэлдэхүүн хэсэг нь зууш, шөл, үндсэн хоол, амтат хоолоос бүтнэ. Үүнийг хэрхэн идэх ёстой вэ. Манайхны нийтлэг алдаа юу гэхээр нэг таваг хоолоор цадахыг хүсдэг. Гэтэл тийм биш. Хооллохын өмнө яагаад зууш идэх хэрэгтэй вэ гэдэг асуулт тулгарна. Зууш нь бага хэмжээтэй, хүчтэй үнэр амттай, үзэмжтэй, хооллох дуршлыг төрүүлэхүйц байх ёстой. Тэгэхээр зууш идсэний дараа хүний хооллох дуршил нэмэгдэж ходоодны шүлс ялгарч эхэлнэ.

-Зууш, шөлтэй хоол, хоёрдугаар хоол гэдэг зүгээр нэг чамирхал биш юм байна. Тийм үү?

-Тийм ээ. Зуушнаас дуршлаа авсны дараа шөлтэй хоол иднэ гэдэг бол тодорхой хэмжээний бие дэх шингэн, кило калорыг нөхдөг. Харин үндсэн хоолоо идсэнээр хүн цадах ёстой. Үлдсэн илчлэгээ нөхнө. Үүний дараа сахар ихээр агуулсан амтат хоол иднэ. Сахар ихээр ялгаруулсан учраас ходоодны шүүс ялгаралтыг зогсоодог. 

-Тийм шүү. Хоол идсэний дараа амттай зүйл идмээр санагддаг?
-Бие организм цаанаасаа шаарддаг. Ходоодны шүүс ялгаралт зогсож идсэн хүнснээс биед хэрэгцээт зүйлсээ шимэх процесс явагдана. Тэр нь хүний эд эсийг нөхөн төлжихөд гол үүрэг гүйцэтгэдэг. Хүний биед өдөрт тодорхой хэмжээний эд эс үхэж, эргээд шинээр нөхөн төлжиж байдаг. Ялангуяа өсөж байгаа хүүхдүүдэд бүр их эд эс нөхөх шаардлага тулгарна. Яагаад гэвэл хүүхэд өсөж байгаа шүү дээ. Тэдэнд шинэ эс илүү бүрэлдэх хэрэгцээ байна. Залуу хүний хувьд үхэж байгаа эд эсээс бүрэлдэж байгаа нь илүү их байж өснө. Хүн анзаарахгүй л дээ. Жишээ нь арьс гууждаг. Тэр нь эд эс үхждэгийн тод жишээ. Зөв хооллолтын зарчим ердөө л энэ.

-Хоол идэхдээ 33 удаа зажлах хэрэгтэй гэдэг?
-Амаар орж байгаа хоолыг сайтар зажлах тохиолдолд амархан цадаж идэх дуршилгүй болдог. Хоолыг удаан зажилна гэдэг хурдан шингэнэ гэсэн үг. Бүрэн каш хэлбэрт орчихвол гэдэс шим тэжээлийг хурдан биед шингээнэ. Харин бүхэл хоолыг шингээж чадахгүй шүү дээ. Нарийн, бүдүүн гэдсэнд дандаа шимэгдэлт явагдаж үлдсэн нь ялгадас болон гардаг. Бидний нийтлэг алдаа бол цадахын төлөө идээд, өнөөх нь гэдсэндээ боловсорч дийлэхгүй хоол боловсруулах эрхтэн систем доголдолд ордог. Тиймээс өтгөн хатаж, гүйлгэдэг. 

Twitter logoPost
gogo logo
gogo logo   Бидний тухай gogo logo   Сурталчилгаа байршуулах gogo logo   Редакцийн ёс зүй gogo logo  Нууцлалын бодлого gogo logo   Холбоо барих

© 2007 - 2025 Монгол Контент ХХК   •   Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан