Мах бэлтгэлийн хяналт шалгалтын ажлын хэсэг Эмээлт дэх махны үйлдвэрүүдэд шалгалт хийгээд зөрчил илэрсэн зарим үйлдвэрийн үйл ажиллагааг түр зогсоон, хаалгыг нь лацадсан ч МХЕГ-ын алба хаагчид тэргүүтэй хүмүүс очиж махыг чанаж, шалгаж байгаа мэдээлэл олны шүүмжлэлийг дагуулсан. Мөн 8 тонн өмхий мах нийслэл рүү оруулж ирэхийг завдсан гэх мэдээлэл бий.
Тиймээс мах бэлтгэх үйлдвэрүүдэд хийсэн шалгалт болон олны анхаарлыг татаад буй өмхий махны асуудлын талаар холбогдох албаныхан мэдээлэл өглөө.
Мэргэжлийн хяналтын ерөнхий газрын дарга Б.Баасандорж:
- МХЕГ-аас мал эмнэлгийн газартай хамтран төлөвлөгөөт хяналт шалгалтыг улирал, хагас жилээр хийдэг. Цар тахлын улмаас сүүлийн жилүүдэд төлөвлөгөөт шалгалтыг хийгээгүй. Төлөвлөгөөт бус шалгалтыг 5-р сарын 18-наас улсын хэмжээнд махны үйлдвэрүүдэд хийж байна.
"Эм Ди Си Пи" компанид махны үйлдвэрт зөрчлийн болон эрүүгийн хэрэг үүсгээд байна. Мөн "ХКҮ" компани манай мах биш, нэрийн хаяг шошгыг ашигласан байна хэмээн цагдаагийн байгууллагад гомдол гаргасан. Тус компани 2014 онд махны чиглэлийн үйл ажиллагааны зөвшөөрөл авсан ба 2018 оноос эхлэн ажиллахгүй байсаар 2022 оноос эхлэн үйл ажиллагаагаа дахин эхлүүлэхдээ чиглэлээ өөрчилж, махыг экспортод гаргаж байсан зөрчлийг илрүүлсэн. Прокурорын хяналт дуусахаар олон нийтэд мэдээлэх болно.
Ер нь байцаагч ч бай, иргэн ч бай, хэн ч байсан бүтээгдэхүүнд ямар нэгэн асуудал байна гэж үзвэл лабораторид шинжлүүлэх ёстой. Түүнээс биш махыг чанасан хүмүүс нь лабораторийн ажилтнууд биш юм.
Мөн "Өргөө Мийт" ХХКомпанийн үхрийн 8 тонн махны асуудал яригдаж байна. Мэргэжлийн хяналтын байгууллага үүнд шалгалт хийж байна. Нэг бүрчлэн тоолоход дулааны аргаар боловсруулсан шошгогүй буюу хаяг, огноо байхгүй 20кг-аар савласан 464 хайрцаг буюу 9,3 тонн орчим мах, мөн 20кг-аар савласан 20 хайрцаг дайвар бүтээгдэхүүнээс Мал эмнэлгийн лабораториуд дээж аван шинжилж байна. Шинжилгээний үр дүнгийн дараа тухайн мах өмхийрсөн байна уу үгүй юу гэдгийг хэлэх боломжтой.
Мах чанасан асуудалд Мэргэжлийн хяналтын байгууллагын даргын хувьд би өөрөө шүүмжлэлтэй байгаа. Ер нь байцаагч ч бай, иргэн ч бай, хэн ч байсан бүтээгдэхүүнд ямар нэгэн асуудал байна гэж үзвэл лабораторид шинжлүүлэх ёстой. Түүнээс биш махыг чанасан хүмүүс нь лабораторийн ажилтнууд биш юм. Лацыг прокурорын зөвшөөрөлгүйгээр иргэн, хөндлөнгийн хүн хөндөж болохгүй. Хэрэв тэгвэл зөрчлийн хуулиар хариуцлага хүлээлгэдэг.
Мэргэжлийн хяналтын байгууллагын албан хаагчид хариуцлага хүлээлгэх асуудлыг дотооддоо хатуу хяналтаар шийднэ.
Мах бэлтгэлийн хяналт шалгалтын ажлын хэсэг Эмээлт дэх махны үйлдвэрүүдэд шалгалт хийгээд зөрчил илэрсэн зарим үйлдвэрийн үйл ажиллагааг түр зогсоон, хаалгыг нь лацадсан ч МХЕГ-ын алба хаагчид тэргүүтэй хүмүүс очиж махыг чанаж, шалгаж байгаа мэдээлэл олны шүүмжлэлийг дагуулсан. Мөн 8 тонн өмхий мах нийслэл рүү оруулж ирэхийг завдсан гэх мэдээлэл бий.
Тиймээс мах бэлтгэх үйлдвэрүүдэд хийсэн шалгалт болон олны анхаарлыг татаад буй өмхий махны асуудлын талаар холбогдох албаныхан мэдээлэл өглөө.
Мэргэжлийн хяналтын ерөнхий газрын дарга Б.Баасандорж:
- МХЕГ-аас мал эмнэлгийн газартай хамтран төлөвлөгөөт хяналт шалгалтыг улирал, хагас жилээр хийдэг. Цар тахлын улмаас сүүлийн жилүүдэд төлөвлөгөөт шалгалтыг хийгээгүй. Төлөвлөгөөт бус шалгалтыг 5-р сарын 18-наас улсын хэмжээнд махны үйлдвэрүүдэд хийж байна.
"Эм Ди Си Пи" компанид махны үйлдвэрт зөрчлийн болон эрүүгийн хэрэг үүсгээд байна. Мөн "ХКҮ" компани манай мах биш, нэрийн хаяг шошгыг ашигласан байна хэмээн цагдаагийн байгууллагад гомдол гаргасан. Тус компани 2014 онд махны чиглэлийн үйл ажиллагааны зөвшөөрөл авсан ба 2018 оноос эхлэн ажиллахгүй байсаар 2022 оноос эхлэн үйл ажиллагаагаа дахин эхлүүлэхдээ чиглэлээ өөрчилж, махыг экспортод гаргаж байсан зөрчлийг илрүүлсэн. Прокурорын хяналт дуусахаар олон нийтэд мэдээлэх болно.
Ер нь байцаагч ч бай, иргэн ч бай, хэн ч байсан бүтээгдэхүүнд ямар нэгэн асуудал байна гэж үзвэл лабораторид шинжлүүлэх ёстой. Түүнээс биш махыг чанасан хүмүүс нь лабораторийн ажилтнууд биш юм.
Мөн "Өргөө Мийт" ХХКомпанийн үхрийн 8 тонн махны асуудал яригдаж байна. Мэргэжлийн хяналтын байгууллага үүнд шалгалт хийж байна. Нэг бүрчлэн тоолоход дулааны аргаар боловсруулсан шошгогүй буюу хаяг, огноо байхгүй 20кг-аар савласан 464 хайрцаг буюу 9,3 тонн орчим мах, мөн 20кг-аар савласан 20 хайрцаг дайвар бүтээгдэхүүнээс Мал эмнэлгийн лабораториуд дээж аван шинжилж байна. Шинжилгээний үр дүнгийн дараа тухайн мах өмхийрсөн байна уу үгүй юу гэдгийг хэлэх боломжтой.
Мах чанасан асуудалд Мэргэжлийн хяналтын байгууллагын даргын хувьд би өөрөө шүүмжлэлтэй байгаа. Ер нь байцаагч ч бай, иргэн ч бай, хэн ч байсан бүтээгдэхүүнд ямар нэгэн асуудал байна гэж үзвэл лабораторид шинжлүүлэх ёстой. Түүнээс биш махыг чанасан хүмүүс нь лабораторийн ажилтнууд биш юм. Лацыг прокурорын зөвшөөрөлгүйгээр иргэн, хөндлөнгийн хүн хөндөж болохгүй. Хэрэв тэгвэл зөрчлийн хуулиар хариуцлага хүлээлгэдэг.
Мэргэжлийн хяналтын байгууллагын албан хаагчид хариуцлага хүлээлгэх асуудлыг дотооддоо хатуу хяналтаар шийднэ.