Энэ нь стрептококк мютанс, лактобацилл гэсэн бактерийн нөлөөгөөр үүсдэг шүдний өвчин юм. Эдгээр бактериуд нь чихэрлэг хүнсээр хооллох бөгөөд шүдний гадаргад байх хоолны үлдэгдлээр хооллон өөрөөсөө хор болон хүчил ялгаруулж шүдний паалан буюу хатуу эдийг хайлуулдаг байна.
Энэ нь эхэндээ жижигхэн цагаан толбо мэт харагдах бөгөөд удаан хугацааны дараа хоолны үлдэгдэл, бактери зэрэг нь шүдний бичил сувгуудаар дүүрч харлаж харагддаг. Нэгэнт харласан цоорол хурдан явцтай болж зөөлцийн үрэвсэл үүсэх мөн шүд унах шалтгаан болдог.
Насанд хүрэгчдийн хувьд цоорлыг зөвхөн эхний үед буюу толбон үед нь зогсоох боломжтой, харин бага насны хүүхдийн сүүн шүдэнд цоорлыг зөөлцийн үрэвсэл үүсэхээс өмнө нь зогсоох боломжтой.
Тэгвэл цоорлоос хэрхэн сэргийлж болох вэ?
Мэдээж шүдээ өдөрт гурван удаа угаах. Гэхдээ чанга дарж болохгүй, мөн сойзоо шүднийхээ бүх гадаргад хүргэн сайтар угаах. Шүдээ угаасан даруйдаа юм идэх нь буруу гэдгийг энд тэмдэглэе. Зөвхөн шүд ч биш буйл, хэл, тагнай, хацрын дотор хэсэг зэргийг зөөлөн угааж байх хэрэгтэй.
Мөн хоолны цагаа тодорхой болгож тухайн цагтаа л идэж байх хэрэгтэй. 2-3 цагт нэг удаа юм идэх. Ойр ойрхон жаахан жаахнаар идэх нь шүдний гадаргад удаан хугацаагаар хоолны үлдэгдэл байрлах боломж өгнө. Ингээд л шүд цоорно. Сануулж хэлэхэд иштэй чихэр бол жинхэнэ шүдний дайсан юм шүү.
Хоолны дараа ихэнх хүмүүс бохь зажилдаг. Та бохьныхоо найрлагыг анзаарч уншиж үзэв үү? Түүний найрлагад мөн л чихэр орсон байдаг. Тэгэхээр танд цоорол үүсгэдэггүй бохийг зөвлөмөөр байна. Найрлагандаа чихэр биш "xilitol", "sorbitol", "mannitol" зэргийн аль нэгийг агуулсан бол цоорол үүсгэнэ гэж айлтгүй. Эдгээр нь чихрийн амттай хүчлүүд юм.
Зөвхөн бохь ч биш бүх л чихэрлэг зүйлсийн найрлага дээрээс та харж байгаад авж болно. Шүлс нь шүдийг мөн цоорлоос хамгаалдаг. рН-ийн тухай та мэдэх байх. Тэгвэл амны хөндийд мөн л рН байдаг. Аманд хоолны үлдэгдэл байх нь амны хөндийн орчныг хүчиллэг болгодог бол шүлс нь түүнийг саармагжуулж шүлтлэг болгодог. Шүлтлэг болсон байхад цоорол үүснэ гэж байхгүй.
Ойр ойрхон хүнсний бүтээгдэхүүн идэхгүй байх нь амны хөндийн орчныг шүлтлэг болгодог. Ааруул идэх нь шүдэнд сайн гэдэг. Үнэндээ хатуу зүйл идэхэд шүлс ихээр ялгарах бөгөөд ингэснээрээ цоорлоос хамгаалж байгаа хэрэг.
Шүднийхээ сойзоо зөв сонгох нь их чухал. Манайхан хүүхэддээ аманд нь багтахааргүй том сойз бариулчихсан байдаг. Сойз нь үсний өргөн нь тухайн хүний дээд үүдэн хоёр шүдний өргөнтэй тэнцүү байх хэрэгтэй. Бас зөөлөн үстэй, жигд ширхэгтэй байх хэрэгтэй. Cap тутамд сойзоо шинээр солих нь чухал.
Шүдний хэрэгсэлд зөвхөн сойз байдаг юм биш. Та өдөр тутмын хэрэглээндээ сойз, шүдний утас, завсрын сойз, оо, ам зайлагч зэргийг хэрэглэж байж шүдээ сайтар цэвэрлэж, цоорлоос шүдээ бүрэн хамгаална.
Шүдний чулууг жаахан ахимаг насны хүн бүр л мэднэ байх. Энэ нь хоолны үлдэгдлийн хийсэн бүтээл юм шүү дээ. Шүдний чулууг цэвэрлэхгүй удаан явах нь шүд суларч унахад хүргэдэг. Шүдээ сайтар угаах, шүдний утсаар шүдээ цэвэрлэх нь чулуунаас сэргийлэх ганц арга юм.
Энэ нь эхэндээ жижигхэн цагаан толбо мэт харагдах бөгөөд удаан хугацааны дараа хоолны үлдэгдэл, бактери зэрэг нь шүдний бичил сувгуудаар дүүрч харлаж харагддаг. Нэгэнт харласан цоорол хурдан явцтай болж зөөлцийн үрэвсэл үүсэх мөн шүд унах шалтгаан болдог.
Насанд хүрэгчдийн хувьд цоорлыг зөвхөн эхний үед буюу толбон үед нь зогсоох боломжтой, харин бага насны хүүхдийн сүүн шүдэнд цоорлыг зөөлцийн үрэвсэл үүсэхээс өмнө нь зогсоох боломжтой.
Тэгвэл цоорлоос хэрхэн сэргийлж болох вэ?
Мэдээж шүдээ өдөрт гурван удаа угаах. Гэхдээ чанга дарж болохгүй, мөн сойзоо шүднийхээ бүх гадаргад хүргэн сайтар угаах. Шүдээ угаасан даруйдаа юм идэх нь буруу гэдгийг энд тэмдэглэе. Зөвхөн шүд ч биш буйл, хэл, тагнай, хацрын дотор хэсэг зэргийг зөөлөн угааж байх хэрэгтэй.
Мөн хоолны цагаа тодорхой болгож тухайн цагтаа л идэж байх хэрэгтэй. 2-3 цагт нэг удаа юм идэх. Ойр ойрхон жаахан жаахнаар идэх нь шүдний гадаргад удаан хугацаагаар хоолны үлдэгдэл байрлах боломж өгнө. Ингээд л шүд цоорно. Сануулж хэлэхэд иштэй чихэр бол жинхэнэ шүдний дайсан юм шүү.
Хоолны дараа ихэнх хүмүүс бохь зажилдаг. Та бохьныхоо найрлагыг анзаарч уншиж үзэв үү? Түүний найрлагад мөн л чихэр орсон байдаг. Тэгэхээр танд цоорол үүсгэдэггүй бохийг зөвлөмөөр байна. Найрлагандаа чихэр биш "xilitol", "sorbitol", "mannitol" зэргийн аль нэгийг агуулсан бол цоорол үүсгэнэ гэж айлтгүй. Эдгээр нь чихрийн амттай хүчлүүд юм.
Зөвхөн бохь ч биш бүх л чихэрлэг зүйлсийн найрлага дээрээс та харж байгаад авж болно. Шүлс нь шүдийг мөн цоорлоос хамгаалдаг. рН-ийн тухай та мэдэх байх. Тэгвэл амны хөндийд мөн л рН байдаг. Аманд хоолны үлдэгдэл байх нь амны хөндийн орчныг хүчиллэг болгодог бол шүлс нь түүнийг саармагжуулж шүлтлэг болгодог. Шүлтлэг болсон байхад цоорол үүснэ гэж байхгүй.
Ойр ойрхон хүнсний бүтээгдэхүүн идэхгүй байх нь амны хөндийн орчныг шүлтлэг болгодог. Ааруул идэх нь шүдэнд сайн гэдэг. Үнэндээ хатуу зүйл идэхэд шүлс ихээр ялгарах бөгөөд ингэснээрээ цоорлоос хамгаалж байгаа хэрэг.
Шүднийхээ сойзоо зөв сонгох нь их чухал. Манайхан хүүхэддээ аманд нь багтахааргүй том сойз бариулчихсан байдаг. Сойз нь үсний өргөн нь тухайн хүний дээд үүдэн хоёр шүдний өргөнтэй тэнцүү байх хэрэгтэй. Бас зөөлөн үстэй, жигд ширхэгтэй байх хэрэгтэй. Cap тутамд сойзоо шинээр солих нь чухал.
Шүдний хэрэгсэлд зөвхөн сойз байдаг юм биш. Та өдөр тутмын хэрэглээндээ сойз, шүдний утас, завсрын сойз, оо, ам зайлагч зэргийг хэрэглэж байж шүдээ сайтар цэвэрлэж, цоорлоос шүдээ бүрэн хамгаална.
Шүдний чулууг жаахан ахимаг насны хүн бүр л мэднэ байх. Энэ нь хоолны үлдэгдлийн хийсэн бүтээл юм шүү дээ. Шүдний чулууг цэвэрлэхгүй удаан явах нь шүд суларч унахад хүргэдэг. Шүдээ сайтар угаах, шүдний утсаар шүдээ цэвэрлэх нь чулуунаас сэргийлэх ганц арга юм.
Энэ нь стрептококк мютанс, лактобацилл гэсэн бактерийн нөлөөгөөр үүсдэг шүдний өвчин юм. Эдгээр бактериуд нь чихэрлэг хүнсээр хооллох бөгөөд шүдний гадаргад байх хоолны үлдэгдлээр хооллон өөрөөсөө хор болон хүчил ялгаруулж шүдний паалан буюу хатуу эдийг хайлуулдаг байна.
Энэ нь эхэндээ жижигхэн цагаан толбо мэт харагдах бөгөөд удаан хугацааны дараа хоолны үлдэгдэл, бактери зэрэг нь шүдний бичил сувгуудаар дүүрч харлаж харагддаг. Нэгэнт харласан цоорол хурдан явцтай болж зөөлцийн үрэвсэл үүсэх мөн шүд унах шалтгаан болдог.
Насанд хүрэгчдийн хувьд цоорлыг зөвхөн эхний үед буюу толбон үед нь зогсоох боломжтой, харин бага насны хүүхдийн сүүн шүдэнд цоорлыг зөөлцийн үрэвсэл үүсэхээс өмнө нь зогсоох боломжтой.
Тэгвэл цоорлоос хэрхэн сэргийлж болох вэ?
Мэдээж шүдээ өдөрт гурван удаа угаах. Гэхдээ чанга дарж болохгүй, мөн сойзоо шүднийхээ бүх гадаргад хүргэн сайтар угаах. Шүдээ угаасан даруйдаа юм идэх нь буруу гэдгийг энд тэмдэглэе. Зөвхөн шүд ч биш буйл, хэл, тагнай, хацрын дотор хэсэг зэргийг зөөлөн угааж байх хэрэгтэй.
Мөн хоолны цагаа тодорхой болгож тухайн цагтаа л идэж байх хэрэгтэй. 2-3 цагт нэг удаа юм идэх. Ойр ойрхон жаахан жаахнаар идэх нь шүдний гадаргад удаан хугацаагаар хоолны үлдэгдэл байрлах боломж өгнө. Ингээд л шүд цоорно. Сануулж хэлэхэд иштэй чихэр бол жинхэнэ шүдний дайсан юм шүү.
Хоолны дараа ихэнх хүмүүс бохь зажилдаг. Та бохьныхоо найрлагыг анзаарч уншиж үзэв үү? Түүний найрлагад мөн л чихэр орсон байдаг. Тэгэхээр танд цоорол үүсгэдэггүй бохийг зөвлөмөөр байна. Найрлагандаа чихэр биш "xilitol", "sorbitol", "mannitol" зэргийн аль нэгийг агуулсан бол цоорол үүсгэнэ гэж айлтгүй. Эдгээр нь чихрийн амттай хүчлүүд юм.
Зөвхөн бохь ч биш бүх л чихэрлэг зүйлсийн найрлага дээрээс та харж байгаад авж болно. Шүлс нь шүдийг мөн цоорлоос хамгаалдаг. рН-ийн тухай та мэдэх байх. Тэгвэл амны хөндийд мөн л рН байдаг. Аманд хоолны үлдэгдэл байх нь амны хөндийн орчныг хүчиллэг болгодог бол шүлс нь түүнийг саармагжуулж шүлтлэг болгодог. Шүлтлэг болсон байхад цоорол үүснэ гэж байхгүй.
Ойр ойрхон хүнсний бүтээгдэхүүн идэхгүй байх нь амны хөндийн орчныг шүлтлэг болгодог. Ааруул идэх нь шүдэнд сайн гэдэг. Үнэндээ хатуу зүйл идэхэд шүлс ихээр ялгарах бөгөөд ингэснээрээ цоорлоос хамгаалж байгаа хэрэг.
Шүднийхээ сойзоо зөв сонгох нь их чухал. Манайхан хүүхэддээ аманд нь багтахааргүй том сойз бариулчихсан байдаг. Сойз нь үсний өргөн нь тухайн хүний дээд үүдэн хоёр шүдний өргөнтэй тэнцүү байх хэрэгтэй. Бас зөөлөн үстэй, жигд ширхэгтэй байх хэрэгтэй. Cap тутамд сойзоо шинээр солих нь чухал.
Шүдний хэрэгсэлд зөвхөн сойз байдаг юм биш. Та өдөр тутмын хэрэглээндээ сойз, шүдний утас, завсрын сойз, оо, ам зайлагч зэргийг хэрэглэж байж шүдээ сайтар цэвэрлэж, цоорлоос шүдээ бүрэн хамгаална.
Шүдний чулууг жаахан ахимаг насны хүн бүр л мэднэ байх. Энэ нь хоолны үлдэгдлийн хийсэн бүтээл юм шүү дээ. Шүдний чулууг цэвэрлэхгүй удаан явах нь шүд суларч унахад хүргэдэг. Шүдээ сайтар угаах, шүдний утсаар шүдээ цэвэрлэх нь чулуунаас сэргийлэх ганц арга юм.
Энэ нь эхэндээ жижигхэн цагаан толбо мэт харагдах бөгөөд удаан хугацааны дараа хоолны үлдэгдэл, бактери зэрэг нь шүдний бичил сувгуудаар дүүрч харлаж харагддаг. Нэгэнт харласан цоорол хурдан явцтай болж зөөлцийн үрэвсэл үүсэх мөн шүд унах шалтгаан болдог.
Насанд хүрэгчдийн хувьд цоорлыг зөвхөн эхний үед буюу толбон үед нь зогсоох боломжтой, харин бага насны хүүхдийн сүүн шүдэнд цоорлыг зөөлцийн үрэвсэл үүсэхээс өмнө нь зогсоох боломжтой.
Тэгвэл цоорлоос хэрхэн сэргийлж болох вэ?
Мэдээж шүдээ өдөрт гурван удаа угаах. Гэхдээ чанга дарж болохгүй, мөн сойзоо шүднийхээ бүх гадаргад хүргэн сайтар угаах. Шүдээ угаасан даруйдаа юм идэх нь буруу гэдгийг энд тэмдэглэе. Зөвхөн шүд ч биш буйл, хэл, тагнай, хацрын дотор хэсэг зэргийг зөөлөн угааж байх хэрэгтэй.
Мөн хоолны цагаа тодорхой болгож тухайн цагтаа л идэж байх хэрэгтэй. 2-3 цагт нэг удаа юм идэх. Ойр ойрхон жаахан жаахнаар идэх нь шүдний гадаргад удаан хугацаагаар хоолны үлдэгдэл байрлах боломж өгнө. Ингээд л шүд цоорно. Сануулж хэлэхэд иштэй чихэр бол жинхэнэ шүдний дайсан юм шүү.
Хоолны дараа ихэнх хүмүүс бохь зажилдаг. Та бохьныхоо найрлагыг анзаарч уншиж үзэв үү? Түүний найрлагад мөн л чихэр орсон байдаг. Тэгэхээр танд цоорол үүсгэдэггүй бохийг зөвлөмөөр байна. Найрлагандаа чихэр биш "xilitol", "sorbitol", "mannitol" зэргийн аль нэгийг агуулсан бол цоорол үүсгэнэ гэж айлтгүй. Эдгээр нь чихрийн амттай хүчлүүд юм.
Зөвхөн бохь ч биш бүх л чихэрлэг зүйлсийн найрлага дээрээс та харж байгаад авж болно. Шүлс нь шүдийг мөн цоорлоос хамгаалдаг. рН-ийн тухай та мэдэх байх. Тэгвэл амны хөндийд мөн л рН байдаг. Аманд хоолны үлдэгдэл байх нь амны хөндийн орчныг хүчиллэг болгодог бол шүлс нь түүнийг саармагжуулж шүлтлэг болгодог. Шүлтлэг болсон байхад цоорол үүснэ гэж байхгүй.
Ойр ойрхон хүнсний бүтээгдэхүүн идэхгүй байх нь амны хөндийн орчныг шүлтлэг болгодог. Ааруул идэх нь шүдэнд сайн гэдэг. Үнэндээ хатуу зүйл идэхэд шүлс ихээр ялгарах бөгөөд ингэснээрээ цоорлоос хамгаалж байгаа хэрэг.
Шүднийхээ сойзоо зөв сонгох нь их чухал. Манайхан хүүхэддээ аманд нь багтахааргүй том сойз бариулчихсан байдаг. Сойз нь үсний өргөн нь тухайн хүний дээд үүдэн хоёр шүдний өргөнтэй тэнцүү байх хэрэгтэй. Бас зөөлөн үстэй, жигд ширхэгтэй байх хэрэгтэй. Cap тутамд сойзоо шинээр солих нь чухал.
Шүдний хэрэгсэлд зөвхөн сойз байдаг юм биш. Та өдөр тутмын хэрэглээндээ сойз, шүдний утас, завсрын сойз, оо, ам зайлагч зэргийг хэрэглэж байж шүдээ сайтар цэвэрлэж, цоорлоос шүдээ бүрэн хамгаална.
Шүдний чулууг жаахан ахимаг насны хүн бүр л мэднэ байх. Энэ нь хоолны үлдэгдлийн хийсэн бүтээл юм шүү дээ. Шүдний чулууг цэвэрлэхгүй удаан явах нь шүд суларч унахад хүргэдэг. Шүдээ сайтар угаах, шүдний утсаар шүдээ цэвэрлэх нь чулуунаас сэргийлэх ганц арга юм.