Монголчуудын дунд түгээмэл биш боловч шинэ нярайн 3 орчим хувь нь сүүнээс харшилтай төрж байгаа аж. Сүү болон сүүн бүтээгдэхүүн хэрэглэсний дараа бөөлжих, амьсгал боогдох биеэр тууралт гарах, загатнах шинж тэмдэг илрэх нь харшлын шинж бөгөөд шинжилгээгээр батлагдсан тохиолдолд сүүг огт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөдөг.
Харин сүү уухаар гүйлгэдэг, гэдэс мушгидаг, дотор муухайрдаг бол энэ нь сүүний харшил биш лактоз үл тэвчих эмгэгийн шинж тэмдэг юм. Сүүний үндсэн нүүрс ус нь лактоз бөгөөд бие махбодод лактоз задарч шингэхэд лактаза фермент шаардлагатай байдаг. Гэтэл зарим хүнд төрөлхийн болон олдмол шалтгаанаар лактазын дутмагшил үүсдэгээс лактоз үл тэвчил хэмээх эмгэг бий болдог юм байна. Дэлхий дээр гурван хүн тутмын нэгд ийм шинж тэмдэг байдаг. Гэхдээ энэ тохиолдолд Lactose free буюу лактозгүй сүү хэрэглэх, сүү болон тараг, ээдэм цөцгий зэргийг бага багаар хэрэглэж дасгах замаар асуудлыг шийдэх боломжтой аж.
Тухайлбал Үндэсний сүү үйлдвэрлэгч АПУ Дэйри компани PRO+ лактозгүй сүүг үйлдвэрлэн зах зээлд гаргаж эхлээд байна. Уг бүтээгдэхүүн нь дэлхийн шилдэг технологи ашигласан, судалгаа шинжилгээнд суурилж туршилтаар батлагдсан бүтээгдэхүүн юм.
PRO+ сүүг нийтэд танилцуулахаас өмнө лактоз үл тэвчих эмгэгтэй гэж оношлогдсон хүмүүст хэрэглүүлж туршилт хийхэд ямар нэгэн сөрөг нөлөө огт илрээгүй харин ч таатай амттай, биед хөнгөн, эрүүл мэдрэмжийг төрүүлсэн байна.
Хүний бие мах бодь сүүнээс маш олон төрлийн амин дэм шим тэжээлийг авдаг, энэ нь дархлааг сайжруулах, ясны сийрэгжлээс сэргийлдэг эрүүл байх гол үндэс суурь болж өгдөг хүнс юм.
Монголчуудын дунд түгээмэл биш боловч шинэ нярайн 3 орчим хувь нь сүүнээс харшилтай төрж байгаа аж. Сүү болон сүүн бүтээгдэхүүн хэрэглэсний дараа бөөлжих, амьсгал боогдох биеэр тууралт гарах, загатнах шинж тэмдэг илрэх нь харшлын шинж бөгөөд шинжилгээгээр батлагдсан тохиолдолд сүүг огт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөдөг.
Харин сүү уухаар гүйлгэдэг, гэдэс мушгидаг, дотор муухайрдаг бол энэ нь сүүний харшил биш лактоз үл тэвчих эмгэгийн шинж тэмдэг юм. Сүүний үндсэн нүүрс ус нь лактоз бөгөөд бие махбодод лактоз задарч шингэхэд лактаза фермент шаардлагатай байдаг. Гэтэл зарим хүнд төрөлхийн болон олдмол шалтгаанаар лактазын дутмагшил үүсдэгээс лактоз үл тэвчил хэмээх эмгэг бий болдог юм байна. Дэлхий дээр гурван хүн тутмын нэгд ийм шинж тэмдэг байдаг. Гэхдээ энэ тохиолдолд Lactose free буюу лактозгүй сүү хэрэглэх, сүү болон тараг, ээдэм цөцгий зэргийг бага багаар хэрэглэж дасгах замаар асуудлыг шийдэх боломжтой аж.
Тухайлбал Үндэсний сүү үйлдвэрлэгч АПУ Дэйри компани PRO+ лактозгүй сүүг үйлдвэрлэн зах зээлд гаргаж эхлээд байна. Уг бүтээгдэхүүн нь дэлхийн шилдэг технологи ашигласан, судалгаа шинжилгээнд суурилж туршилтаар батлагдсан бүтээгдэхүүн юм.
PRO+ сүүг нийтэд танилцуулахаас өмнө лактоз үл тэвчих эмгэгтэй гэж оношлогдсон хүмүүст хэрэглүүлж туршилт хийхэд ямар нэгэн сөрөг нөлөө огт илрээгүй харин ч таатай амттай, биед хөнгөн, эрүүл мэдрэмжийг төрүүлсэн байна.
Хүний бие мах бодь сүүнээс маш олон төрлийн амин дэм шим тэжээлийг авдаг, энэ нь дархлааг сайжруулах, ясны сийрэгжлээс сэргийлдэг эрүүл байх гол үндэс суурь болж өгдөг хүнс юм.