Сүүлийн жилүүдэд малаас хүнд халдварладаг бруцеллёз өвчний гаралт нэмэгдэх хандлагатай байгаатай холбогдуулан Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газраас дараах сэрэмжлүүлгийг хүргэж байна.
Бруцеллёз өвчин малаас малд, малаас хүнд халдварладаг ужиг явцтай халдварт өвчин тул аль ч орны анхаарлыг зүй ёсоор татдаг онцлогтой. Ялангуяа бруцеллёзоор өвчилсөн хүн оношлогоо эмчилгээг цаг алдалгүй хийлгэхгүй бол бүхий л амьдралынхаа туршид тахир дутуу болдог.
Бруцеллёзтой малын үр төлийн ашиг шим үлэмж хэмжээгээр буурдагаас гадна хүн амын эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлж, хүнсний аюулгүй байдал алдагдах шалтгааны нэг болж байна.
Сүүлийн жилүүдэд эрчимжсэн мал аж ахуйг хөгжүүлэхэд төр, засгаас ихээхэн анхаарал тавьж байгаа боловч ялангуяа өндөр ашиг шимтэй цэвэр үүлдрийн мал, амьтан импортолж байгаагаас уг өвчний гаралт нэмэгдэх хандлага ажиглагдах боллоо.
Бруцеллёзоор тэмээ, адуу, үхэр, сарлаг, хонь, ямаа, гахай, нохой, муур, туулай, буга, гөрөөс, зээр, зэрлэг гахай, хулгана, зурам өвчилдөг бөгөөд халдвар үүсгэгчийг тараагч нь өвчтэй мал, амьтан ажээ. Бруцеллёз нь хээлийн шингэн, хаг зулбадас зэргээр өвчний үүсгэгч гадагшилна.
Бруцеллёзын үүсгэгчээр бохирлогдсон мал, амьтны бүтээгдэхүүн, түүхий эд, тоног төхөөрөмж, тэжээл, бууц, ус, хөрс, хувцас зэрэг нь өвчин үүсгэгчийг дамжуулна. Ялангуяа эрчимжсэн мал аж ахуй эрхэлж байгаа байран маллагааны нөхцөлд бохирлогдсон байранд ариутгал, халдваргүйжүүлэлт хийх зайлшгүй шаардлагатай.
Бруцеллёз өвчнийг бактериологи, серологийн болон аллергийн аргаар илрүүлж оношилно. Бруцеллёз өвчний үүсгэгч нь нарны гэрэлд 4-5 цаг, хөрсөнд 100 хоног, усанд 114 хоног, байгалийн нөхцөлд 160 хоног, хэлийн хатсан бүрхүүлд 100 хоног, тоног хэрэглэлд 14 хоног, цөцгийнд 10 хоног, цөцгийн тосонд 41-67 хоног, бяслаганд 42 хоног, сүүнд 105 сар, хөргөсөн сүүнд 6-8 хоног, гашилсан сүүнд, 1-4 хоног тус тус амьдрах чадвартай, харин сүүг 70-75 градус халаахад 10, 81-85 градус халаахад 5 минутад үхнэ.
Уг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхдээ юуны өмнө бага халдварлалтай газар 15-30 хоног шинжилгээг давтан хийж өвчтэйг нь нядлах, их халдварлалтай үед өвчтэйг нь бүрэн нядалж, эрүүлд нь вакцин тарих замаар эрүүлжүүлэх, өвчтэй малтай газрын хот хороо, тоног хэрэгсэлийг тогтмол ариутгах, хөдөлмөр хамгааллыг сайжруулах, мал хээл хаясан ба төллөсөн малын хаг, зулбадасыг шатааж устгах, сүүг түүхий хэрэглэхгүй заавал 75-80 градуст 15-20 минут буцалгаж хэрэглэх, махыг сайн болгох, түүхий элэг идэхгүй байх, мал, амьтантай харьцсан нөхцөлд гараа савантай ус болон ариутгалын бодисоор угааж байх, үнээний болон гүүний зэлэн дээрээс шинжилгээгүй түүхий сүүг хэрэглэхгүй байх, мал төллөх үед хүүхэд багачуудыг малд аль болох ойртуулахгүй байлгах шаардлагатай юм.
Бруцеллёз нь мал, амьтнаас хүн шууд бус ахуйн хавьтлын болон хоол боловсруулах, агаар дуслын замаар халдварлана. Ихэвчлэн малчид, мал аж ахуйн мэргэжилтнүүд малтай харьцах, төл хүлээн авах, хөөвөрлөх, самнах, хяргах, мах эвдэх, шулах, дотор эрхтэн цэвэрлэх үед хавьтлын замаар халдана. Түүнчлэн түүхий мах, дотор эрхтэнээр бэлдсэн хоол хүнс, түүхий сүү, цагаан идээ /бяслаг, цөцгий, хоормог/ хэрэглэх үед ч мөн халдварладаг ажээ.
Бруцеллёз өвчин малаас малд, малаас хүнд халдварладаг ужиг явцтай халдварт өвчин тул аль ч орны анхаарлыг зүй ёсоор татдаг онцлогтой. Ялангуяа бруцеллёзоор өвчилсөн хүн оношлогоо эмчилгээг цаг алдалгүй хийлгэхгүй бол бүхий л амьдралынхаа туршид тахир дутуу болдог.
Бруцеллёзтой малын үр төлийн ашиг шим үлэмж хэмжээгээр буурдагаас гадна хүн амын эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлж, хүнсний аюулгүй байдал алдагдах шалтгааны нэг болж байна.
Сүүлийн жилүүдэд эрчимжсэн мал аж ахуйг хөгжүүлэхэд төр, засгаас ихээхэн анхаарал тавьж байгаа боловч ялангуяа өндөр ашиг шимтэй цэвэр үүлдрийн мал, амьтан импортолж байгаагаас уг өвчний гаралт нэмэгдэх хандлага ажиглагдах боллоо.
Бруцеллёзоор тэмээ, адуу, үхэр, сарлаг, хонь, ямаа, гахай, нохой, муур, туулай, буга, гөрөөс, зээр, зэрлэг гахай, хулгана, зурам өвчилдөг бөгөөд халдвар үүсгэгчийг тараагч нь өвчтэй мал, амьтан ажээ. Бруцеллёз нь хээлийн шингэн, хаг зулбадас зэргээр өвчний үүсгэгч гадагшилна.
Бруцеллёзын үүсгэгчээр бохирлогдсон мал, амьтны бүтээгдэхүүн, түүхий эд, тоног төхөөрөмж, тэжээл, бууц, ус, хөрс, хувцас зэрэг нь өвчин үүсгэгчийг дамжуулна. Ялангуяа эрчимжсэн мал аж ахуй эрхэлж байгаа байран маллагааны нөхцөлд бохирлогдсон байранд ариутгал, халдваргүйжүүлэлт хийх зайлшгүй шаардлагатай.
Бруцеллёз өвчнийг бактериологи, серологийн болон аллергийн аргаар илрүүлж оношилно. Бруцеллёз өвчний үүсгэгч нь нарны гэрэлд 4-5 цаг, хөрсөнд 100 хоног, усанд 114 хоног, байгалийн нөхцөлд 160 хоног, хэлийн хатсан бүрхүүлд 100 хоног, тоног хэрэглэлд 14 хоног, цөцгийнд 10 хоног, цөцгийн тосонд 41-67 хоног, бяслаганд 42 хоног, сүүнд 105 сар, хөргөсөн сүүнд 6-8 хоног, гашилсан сүүнд, 1-4 хоног тус тус амьдрах чадвартай, харин сүүг 70-75 градус халаахад 10, 81-85 градус халаахад 5 минутад үхнэ.
Уг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхдээ юуны өмнө бага халдварлалтай газар 15-30 хоног шинжилгээг давтан хийж өвчтэйг нь нядлах, их халдварлалтай үед өвчтэйг нь бүрэн нядалж, эрүүлд нь вакцин тарих замаар эрүүлжүүлэх, өвчтэй малтай газрын хот хороо, тоног хэрэгсэлийг тогтмол ариутгах, хөдөлмөр хамгааллыг сайжруулах, мал хээл хаясан ба төллөсөн малын хаг, зулбадасыг шатааж устгах, сүүг түүхий хэрэглэхгүй заавал 75-80 градуст 15-20 минут буцалгаж хэрэглэх, махыг сайн болгох, түүхий элэг идэхгүй байх, мал, амьтантай харьцсан нөхцөлд гараа савантай ус болон ариутгалын бодисоор угааж байх, үнээний болон гүүний зэлэн дээрээс шинжилгээгүй түүхий сүүг хэрэглэхгүй байх, мал төллөх үед хүүхэд багачуудыг малд аль болох ойртуулахгүй байлгах шаардлагатай юм.
Бруцеллёз нь мал, амьтнаас хүн шууд бус ахуйн хавьтлын болон хоол боловсруулах, агаар дуслын замаар халдварлана. Ихэвчлэн малчид, мал аж ахуйн мэргэжилтнүүд малтай харьцах, төл хүлээн авах, хөөвөрлөх, самнах, хяргах, мах эвдэх, шулах, дотор эрхтэн цэвэрлэх үед хавьтлын замаар халдана. Түүнчлэн түүхий мах, дотор эрхтэнээр бэлдсэн хоол хүнс, түүхий сүү, цагаан идээ /бяслаг, цөцгий, хоормог/ хэрэглэх үед ч мөн халдварладаг ажээ.
Сүүлийн жилүүдэд малаас хүнд халдварладаг бруцеллёз өвчний гаралт нэмэгдэх хандлагатай байгаатай холбогдуулан Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газраас дараах сэрэмжлүүлгийг хүргэж байна.
Бруцеллёз өвчин малаас малд, малаас хүнд халдварладаг ужиг явцтай халдварт өвчин тул аль ч орны анхаарлыг зүй ёсоор татдаг онцлогтой. Ялангуяа бруцеллёзоор өвчилсөн хүн оношлогоо эмчилгээг цаг алдалгүй хийлгэхгүй бол бүхий л амьдралынхаа туршид тахир дутуу болдог.
Бруцеллёзтой малын үр төлийн ашиг шим үлэмж хэмжээгээр буурдагаас гадна хүн амын эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлж, хүнсний аюулгүй байдал алдагдах шалтгааны нэг болж байна.
Сүүлийн жилүүдэд эрчимжсэн мал аж ахуйг хөгжүүлэхэд төр, засгаас ихээхэн анхаарал тавьж байгаа боловч ялангуяа өндөр ашиг шимтэй цэвэр үүлдрийн мал, амьтан импортолж байгаагаас уг өвчний гаралт нэмэгдэх хандлага ажиглагдах боллоо.
Бруцеллёзоор тэмээ, адуу, үхэр, сарлаг, хонь, ямаа, гахай, нохой, муур, туулай, буга, гөрөөс, зээр, зэрлэг гахай, хулгана, зурам өвчилдөг бөгөөд халдвар үүсгэгчийг тараагч нь өвчтэй мал, амьтан ажээ. Бруцеллёз нь хээлийн шингэн, хаг зулбадас зэргээр өвчний үүсгэгч гадагшилна.
Бруцеллёзын үүсгэгчээр бохирлогдсон мал, амьтны бүтээгдэхүүн, түүхий эд, тоног төхөөрөмж, тэжээл, бууц, ус, хөрс, хувцас зэрэг нь өвчин үүсгэгчийг дамжуулна. Ялангуяа эрчимжсэн мал аж ахуй эрхэлж байгаа байран маллагааны нөхцөлд бохирлогдсон байранд ариутгал, халдваргүйжүүлэлт хийх зайлшгүй шаардлагатай.
Бруцеллёз өвчнийг бактериологи, серологийн болон аллергийн аргаар илрүүлж оношилно. Бруцеллёз өвчний үүсгэгч нь нарны гэрэлд 4-5 цаг, хөрсөнд 100 хоног, усанд 114 хоног, байгалийн нөхцөлд 160 хоног, хэлийн хатсан бүрхүүлд 100 хоног, тоног хэрэглэлд 14 хоног, цөцгийнд 10 хоног, цөцгийн тосонд 41-67 хоног, бяслаганд 42 хоног, сүүнд 105 сар, хөргөсөн сүүнд 6-8 хоног, гашилсан сүүнд, 1-4 хоног тус тус амьдрах чадвартай, харин сүүг 70-75 градус халаахад 10, 81-85 градус халаахад 5 минутад үхнэ.
Уг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхдээ юуны өмнө бага халдварлалтай газар 15-30 хоног шинжилгээг давтан хийж өвчтэйг нь нядлах, их халдварлалтай үед өвчтэйг нь бүрэн нядалж, эрүүлд нь вакцин тарих замаар эрүүлжүүлэх, өвчтэй малтай газрын хот хороо, тоног хэрэгсэлийг тогтмол ариутгах, хөдөлмөр хамгааллыг сайжруулах, мал хээл хаясан ба төллөсөн малын хаг, зулбадасыг шатааж устгах, сүүг түүхий хэрэглэхгүй заавал 75-80 градуст 15-20 минут буцалгаж хэрэглэх, махыг сайн болгох, түүхий элэг идэхгүй байх, мал, амьтантай харьцсан нөхцөлд гараа савантай ус болон ариутгалын бодисоор угааж байх, үнээний болон гүүний зэлэн дээрээс шинжилгээгүй түүхий сүүг хэрэглэхгүй байх, мал төллөх үед хүүхэд багачуудыг малд аль болох ойртуулахгүй байлгах шаардлагатай юм.
Бруцеллёз нь мал, амьтнаас хүн шууд бус ахуйн хавьтлын болон хоол боловсруулах, агаар дуслын замаар халдварлана. Ихэвчлэн малчид, мал аж ахуйн мэргэжилтнүүд малтай харьцах, төл хүлээн авах, хөөвөрлөх, самнах, хяргах, мах эвдэх, шулах, дотор эрхтэн цэвэрлэх үед хавьтлын замаар халдана. Түүнчлэн түүхий мах, дотор эрхтэнээр бэлдсэн хоол хүнс, түүхий сүү, цагаан идээ /бяслаг, цөцгий, хоормог/ хэрэглэх үед ч мөн халдварладаг ажээ.
Бруцеллёз өвчин малаас малд, малаас хүнд халдварладаг ужиг явцтай халдварт өвчин тул аль ч орны анхаарлыг зүй ёсоор татдаг онцлогтой. Ялангуяа бруцеллёзоор өвчилсөн хүн оношлогоо эмчилгээг цаг алдалгүй хийлгэхгүй бол бүхий л амьдралынхаа туршид тахир дутуу болдог.
Бруцеллёзтой малын үр төлийн ашиг шим үлэмж хэмжээгээр буурдагаас гадна хүн амын эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлж, хүнсний аюулгүй байдал алдагдах шалтгааны нэг болж байна.
Сүүлийн жилүүдэд эрчимжсэн мал аж ахуйг хөгжүүлэхэд төр, засгаас ихээхэн анхаарал тавьж байгаа боловч ялангуяа өндөр ашиг шимтэй цэвэр үүлдрийн мал, амьтан импортолж байгаагаас уг өвчний гаралт нэмэгдэх хандлага ажиглагдах боллоо.
Бруцеллёзоор тэмээ, адуу, үхэр, сарлаг, хонь, ямаа, гахай, нохой, муур, туулай, буга, гөрөөс, зээр, зэрлэг гахай, хулгана, зурам өвчилдөг бөгөөд халдвар үүсгэгчийг тараагч нь өвчтэй мал, амьтан ажээ. Бруцеллёз нь хээлийн шингэн, хаг зулбадас зэргээр өвчний үүсгэгч гадагшилна.
Бруцеллёзын үүсгэгчээр бохирлогдсон мал, амьтны бүтээгдэхүүн, түүхий эд, тоног төхөөрөмж, тэжээл, бууц, ус, хөрс, хувцас зэрэг нь өвчин үүсгэгчийг дамжуулна. Ялангуяа эрчимжсэн мал аж ахуй эрхэлж байгаа байран маллагааны нөхцөлд бохирлогдсон байранд ариутгал, халдваргүйжүүлэлт хийх зайлшгүй шаардлагатай.
Бруцеллёз өвчнийг бактериологи, серологийн болон аллергийн аргаар илрүүлж оношилно. Бруцеллёз өвчний үүсгэгч нь нарны гэрэлд 4-5 цаг, хөрсөнд 100 хоног, усанд 114 хоног, байгалийн нөхцөлд 160 хоног, хэлийн хатсан бүрхүүлд 100 хоног, тоног хэрэглэлд 14 хоног, цөцгийнд 10 хоног, цөцгийн тосонд 41-67 хоног, бяслаганд 42 хоног, сүүнд 105 сар, хөргөсөн сүүнд 6-8 хоног, гашилсан сүүнд, 1-4 хоног тус тус амьдрах чадвартай, харин сүүг 70-75 градус халаахад 10, 81-85 градус халаахад 5 минутад үхнэ.
Уг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхдээ юуны өмнө бага халдварлалтай газар 15-30 хоног шинжилгээг давтан хийж өвчтэйг нь нядлах, их халдварлалтай үед өвчтэйг нь бүрэн нядалж, эрүүлд нь вакцин тарих замаар эрүүлжүүлэх, өвчтэй малтай газрын хот хороо, тоног хэрэгсэлийг тогтмол ариутгах, хөдөлмөр хамгааллыг сайжруулах, мал хээл хаясан ба төллөсөн малын хаг, зулбадасыг шатааж устгах, сүүг түүхий хэрэглэхгүй заавал 75-80 градуст 15-20 минут буцалгаж хэрэглэх, махыг сайн болгох, түүхий элэг идэхгүй байх, мал, амьтантай харьцсан нөхцөлд гараа савантай ус болон ариутгалын бодисоор угааж байх, үнээний болон гүүний зэлэн дээрээс шинжилгээгүй түүхий сүүг хэрэглэхгүй байх, мал төллөх үед хүүхэд багачуудыг малд аль болох ойртуулахгүй байлгах шаардлагатай юм.
Бруцеллёз нь мал, амьтнаас хүн шууд бус ахуйн хавьтлын болон хоол боловсруулах, агаар дуслын замаар халдварлана. Ихэвчлэн малчид, мал аж ахуйн мэргэжилтнүүд малтай харьцах, төл хүлээн авах, хөөвөрлөх, самнах, хяргах, мах эвдэх, шулах, дотор эрхтэн цэвэрлэх үед хавьтлын замаар халдана. Түүнчлэн түүхий мах, дотор эрхтэнээр бэлдсэн хоол хүнс, түүхий сүү, цагаан идээ /бяслаг, цөцгий, хоормог/ хэрэглэх үед ч мөн халдварладаг ажээ.