gogo logo
  •  Мэдээ  
    •   Улс төр
    •   Эдийн засаг
    •   Эрүүл мэнд
    •   Соёл урлаг
    •   Спорт
    •   Нийгэм
    •   Бизнес
    •   Боловсрол
    •   Дэлхийд
    •   Технологи
    •   GOGO тойм
    •   SOS
    •   Нягтлав
    •   Мэддэг мэдээлдэг байя
    •   Мөрөөдлийнхөө зүг
    •   Ногоон дэлхий
  •  GoGo булан  
    •   GoGo Cafe
    •   Гарааны бизнес
    •   Соёлын довтолгоо
    •   СEO
    •   Элчин сайд
    •   GoGo асуулт
    •   МЕГА ТӨСӨЛ
    •   ГУТАЛ
    •   Хүний түүх
    •   35 мм-ийн дуранд
    •   Гаднынхны нүдээр Монгол
    •   Маргааш ажилтай
  •  Үзэх  
    •   Фото
    •   Видео
    •   Зурган өгүүлэмж
  •  Хэв маяг  
    •   Подкаст
    •   Хүмүүс
    •   Гэртээ тогооч
    •   Аялал
    •   Зөвлөгөө
    •   Хоолзүйч
    •   Миний санал болгох кино
    •   Миний санал болгох ном
  • English
  • Цаг агаар
     22
  • Зурхай
     6.30
  • Валютын ханш
    $ | 3581₮
Цаг агаар
 22
Зурхай
 6.30
Валютын ханш
$ | 3581₮
  • Мэдээ 
    • Улс төр
    • Эдийн засаг
    • Эрүүл мэнд
    • Соёл урлаг
    • Спорт
    • Нийгэм
    • Бизнес
    • Боловсрол
    • Дэлхийд
    • Технологи
    • GOGO тойм
    • SOS
    • Нягтлав
    • Мэддэг мэдээлдэг байя
    • Мөрөөдлийнхөө зүг
    • Ногоон дэлхий
  • GoGo булан 
    • GoGo Cafe
    • Гарааны бизнес
    • Соёлын довтолгоо
    • СEO
    • Элчин сайд
    • GoGo асуулт
    • МЕГА ТӨСӨЛ
    • ГУТАЛ
    • Хүний түүх
    • 35 мм-ийн дуранд
    • Гаднынхны нүдээр Монгол
    • Маргааш ажилтай
  • Үзэх  LIVE 
    • Фото
    • Видео
    • Зурган өгүүлэмж
  • Хэв маяг 
    • Подкаст
    • Хүмүүс
    • Гэртээ тогооч
    • Аялал
    • Зөвлөгөө
    • Хоолзүйч
    • Миний санал болгох кино
    • Миний санал болгох ном
  • English
gogo logo   Бидний тухай gogo logo Сурталчилгаа байршуулах gogo logo Редакцийн ёс зүй gogo logo Нууцлалын бодлого gogo logo Холбоо барих
gogo logo
Цаг агаар
 22
Зурхай
 6.30
Валютын ханш
$ | 3581₮
icon Онцлох
icon Шинэ
icon Тренд
  Буцах

Сурагчдын үдийн цай “но” ихтэй байна

Боловсрол
2008-09-16
0
Twitter logo
0
Twitter logo
Боловсрол
2008-09-16
Сурагчдын үдийн цай “но” ихтэй байна

Эрүүл мэндийн статистик тайлангаас үзэхэд нийт халдварт өвчний 30 гаруй хувийг хоол, хүнс, орчны бохирдолт, ариун цэврийн шаардлага хангаагүйгээс шалтгаалсан халдварт өвчин, хордлогот халдвар эзэлж байна. Зөвхөн өнгөрсөн онд улсын хэмжээнд хүнснээс гаралтай нянгийн хордлогын 379 тохиолдол бүртгэгдэж 10.000 хүн амд 1.5 промилл байгаа нь 2006 оны өвчлөлөөс 203 тохиолдол буюу 0.8 промиллээр ихэссэн байна.

Хоолны хордлого гарахад хүргэж буй хүчин зүйлүүд нь нийтийн хоол үйлдвэрлэгчдийн дотоодын хяналт сул, бизнес эрхлэгчид ашиг хонжоо олохыг урьтал болгож, хууль тогтомжоор хүлээлгэсэн үүргийг биелүүлдэггүй, хүнсний бүтээгдэхүүнийг зөв сонгож, зохистой хэрэглэх талаарх хэрэглэгчдийн мэдлэг, чадвар дутмаг зэрэгтэй холбоотой байна.Тухайлбал, гэрийн нөхцөлд бэлтгэж, хадгалалтын горим зөрчигдсөн бялуу, саладыг хуримын хүнсэнд хэрэглэснээс Баян-Өлгий аймагт хоолны хордлого гарсныг хяналт шалгалтаар тогтоосон байна.

Түүнчлэн 2007 онд "Үдийн цай" хөтөлбөрийн хүрээнд ерөнхий боловсролын сургуулиудад хэрэглэгдэж байгаа хүнсний бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдалд хийсэн шалгалтаар нийт сургуулийн 71.4 хувь зориулалтын бус тээврийн хэрэгсэл /такси, хувийн тэрэг/ -ээр, 4.7 хувь явганаар хүнсний бүтээгдэхүүнээ зөөвөрлөдөг, 47.6 хувь бүтээгдэхүүнээ өдөр бүр, 23.8 хувь 5-7 хоногийн, 28.5 хувь 14-ээс дээш хоногийн нөөцтэйгээр хүнсний бүтээгдэхүүнээ татан авч, нөөцөлдөг ба нийт сургуулийн 75.5 хувь хүнсний бүтээгдэхүүн хадгалах дээжийн хөргөгчгүй, 54.5 хувь бүтээгдэхүүн хадгалах тусгай өрөөгүй байна.

Сургуулиудын 14.4 хувь гар угаах нөхцөлөөр хангагдаагүй, гар угаагуурын тоо норматив хэмжээнээс гурав дахин цөөн буюу 107 сурагчид нэг гар угаагуур ногдож байгаа талаар шалгалтын материалд дурдсанаас үзэхэд "Үдийн цай" хөтөлбөрт хэрэглэгдэж буй хүнсний бүтээгдэхүүний чанар аюулгүй байдал болон сургуулиудын эрүүл ахуй, ариун цэврийн нөхцлийг сайжруулах шаардлагатай байна.

Эрүүл мэндийн статистик тайлангаас үзэхэд нийт халдварт өвчний 30 гаруй хувийг хоол, хүнс, орчны бохирдолт, ариун цэврийн шаардлага хангаагүйгээс шалтгаалсан халдварт өвчин, хордлогот халдвар эзэлж байна. Зөвхөн өнгөрсөн онд улсын хэмжээнд хүнснээс гаралтай нянгийн хордлогын 379 тохиолдол бүртгэгдэж 10.000 хүн амд 1.5 промилл байгаа нь 2006 оны өвчлөлөөс 203 тохиолдол буюу 0.8 промиллээр ихэссэн байна.

Хоолны хордлого гарахад хүргэж буй хүчин зүйлүүд нь нийтийн хоол үйлдвэрлэгчдийн дотоодын хяналт сул, бизнес эрхлэгчид ашиг хонжоо олохыг урьтал болгож, хууль тогтомжоор хүлээлгэсэн үүргийг биелүүлдэггүй, хүнсний бүтээгдэхүүнийг зөв сонгож, зохистой хэрэглэх талаарх хэрэглэгчдийн мэдлэг, чадвар дутмаг зэрэгтэй холбоотой байна.Тухайлбал, гэрийн нөхцөлд бэлтгэж, хадгалалтын горим зөрчигдсөн бялуу, саладыг хуримын хүнсэнд хэрэглэснээс Баян-Өлгий аймагт хоолны хордлого гарсныг хяналт шалгалтаар тогтоосон байна.

Түүнчлэн 2007 онд "Үдийн цай" хөтөлбөрийн хүрээнд ерөнхий боловсролын сургуулиудад хэрэглэгдэж байгаа хүнсний бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдалд хийсэн шалгалтаар нийт сургуулийн 71.4 хувь зориулалтын бус тээврийн хэрэгсэл /такси, хувийн тэрэг/ -ээр, 4.7 хувь явганаар хүнсний бүтээгдэхүүнээ зөөвөрлөдөг, 47.6 хувь бүтээгдэхүүнээ өдөр бүр, 23.8 хувь 5-7 хоногийн, 28.5 хувь 14-ээс дээш хоногийн нөөцтэйгээр хүнсний бүтээгдэхүүнээ татан авч, нөөцөлдөг ба нийт сургуулийн 75.5 хувь хүнсний бүтээгдэхүүн хадгалах дээжийн хөргөгчгүй, 54.5 хувь бүтээгдэхүүн хадгалах тусгай өрөөгүй байна.

Сургуулиудын 14.4 хувь гар угаах нөхцөлөөр хангагдаагүй, гар угаагуурын тоо норматив хэмжээнээс гурав дахин цөөн буюу 107 сурагчид нэг гар угаагуур ногдож байгаа талаар шалгалтын материалд дурдсанаас үзэхэд "Үдийн цай" хөтөлбөрт хэрэглэгдэж буй хүнсний бүтээгдэхүүний чанар аюулгүй байдал болон сургуулиудын эрүүл ахуй, ариун цэврийн нөхцлийг сайжруулах шаардлагатай байна.

Twitter logoPost
gogo logo
gogo logo   Бидний тухай gogo logo   Сурталчилгаа байршуулах gogo logo   Редакцийн ёс зүй gogo logo  Нууцлалын бодлого gogo logo   Холбоо барих

© 2007 - 2025 Монгол Контент ХХК   •   Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан