gogo logo
  •  Мэдээ  
    •   Улс төр
    •   Эдийн засаг
    •   Эрүүл мэнд
    •   Соёл урлаг
    •   Спорт
    •   Нийгэм
    •   Бизнес
    •   Боловсрол
    •   Дэлхийд
    •   Технологи
    •   GOGO тойм
    •   SOS
    •   Нягтлав
    •   Мэддэг мэдээлдэг байя
    •   Мөрөөдлийнхөө зүг
    •   Ногоон дэлхий
  •  GoGo булан  
    •   GoGo Cafe
    •   Гарааны бизнес
    •   Соёлын довтолгоо
    •   СEO
    •   Элчин сайд
    •   GoGo асуулт
    •   МЕГА ТӨСӨЛ
    •   ГУТАЛ
    •   Хүний түүх
    •   35 мм-ийн дуранд
    •   Гаднынхны нүдээр Монгол
    •   Маргааш ажилтай
  •  Үзэх  
    •   Фото
    •   Видео
    •   Зурган өгүүлэмж
  •  Хэв маяг  
    •   Подкаст
    •   Хүмүүс
    •   Гэртээ тогооч
    •   Аялал
    •   Зөвлөгөө
    •   Хоолзүйч
    •   Миний санал болгох кино
    •   Миний санал болгох ном
  • English
  • Цаг агаар
     26
  • Зурхай
     6.07
  • Валютын ханш
    $ | 3575₮
Цаг агаар
 26
Зурхай
 6.07
Валютын ханш
$ | 3575₮
  • Мэдээ 
    • Улс төр
    • Эдийн засаг
    • Эрүүл мэнд
    • Соёл урлаг
    • Спорт
    • Нийгэм
    • Бизнес
    • Боловсрол
    • Дэлхийд
    • Технологи
    • GOGO тойм
    • SOS
    • Нягтлав
    • Мэддэг мэдээлдэг байя
    • Мөрөөдлийнхөө зүг
    • Ногоон дэлхий
  • GoGo булан 
    • GoGo Cafe
    • Гарааны бизнес
    • Соёлын довтолгоо
    • СEO
    • Элчин сайд
    • GoGo асуулт
    • МЕГА ТӨСӨЛ
    • ГУТАЛ
    • Хүний түүх
    • 35 мм-ийн дуранд
    • Гаднынхны нүдээр Монгол
    • Маргааш ажилтай
  • Үзэх  LIVE 
    • Фото
    • Видео
    • Зурган өгүүлэмж
  • Хэв маяг 
    • Подкаст
    • Хүмүүс
    • Гэртээ тогооч
    • Аялал
    • Зөвлөгөө
    • Хоолзүйч
    • Миний санал болгох кино
    • Миний санал болгох ном
  • English
gogo logo   Бидний тухай gogo logo Сурталчилгаа байршуулах gogo logo Редакцийн ёс зүй gogo logo Нууцлалын бодлого gogo logo Холбоо барих
gogo logo
Цаг агаар
 26
Зурхай
 6.07
Валютын ханш
$ | 3575₮
icon Онцлох
icon Шинэ
icon Тренд
  Буцах

"Бид таван цулыг өдөр тутам хэрэглэвэл цус багадалтаас сэргийлж чадна"

Л.Амарцэцэг
Эрүүл мэнд
2023-04-04
670
Twitter logo
Л.Амарцэцэг
670
Twitter logo
Эрүүл мэнд
2023-04-04
"Бид таван цулыг өдөр тутам хэрэглэвэл цус багадалтаас сэргийлж чадна" Биотехнологи, шим судлалын салбарын эрхлэгч, доктор, дэд профессор Б.Майзул

Бэлчээрийн малын мах, дотор мах нь эрдэс, шим тэжээлээр баялаг хүнс юм. Ялангуяа дотор махыг боловсруулж хүнсэнд ашигласнаар махны нөөц нэмэгдэх, халдварт бус өвчлөлөөс урьдчилан сэргийлдэг байна.

Өнөөдөр ШУТИС-ийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуулийн судлаач, эрдэмтэн, багш нарын монголчуудын хооллолт, эрүүл мэнд дэх нөлөөллийн талаарх сургалт, уулзалт болов.

Энэ үеэр ШУТИС-ийн Биотехнологи, шим судлалын салбарын эрхлэгч, доктор, дэд профессор Б.Майзул “Малын дайвар бүтээгдэхүүний шим тэжээллэг чанар”сэдвээр илтгэл тавилаа.

МАЛЫН ДЭЛҮҮ ЭЛЭГНЭЭС ИЛҮҮ ИХ ТӨМӨР АГУУЛДАГ

Тэрбээр “Бэлчээрийн малын дайвар бүтээгдэхүүнийг махтай харьцуулбал уургийн агууламж бараг адилхан байдаг. Зарим эрдэс бодис шимт нэгдлүүдийн өндөр агууламжтай. Жишээ нь таван цул нь 15-16 хувийн уурагтай бол мах 18-20 хувийн уураг агуулдаг. Бид дотор мах, таван цулыг өдөр тутам хэрэглэвэл цус багадалтаас сэргийлж чадна. Мөн үслэг түүхий эд болох толгой шийр нь коллаген уургийн эх үүсвэр. 25-аас дээш настай хүн хоол хүнсэндээ нэмэлтээр коллаген хэрэглэх шаардлага бий.

Бид өдөр бүр мах хэрэглэдэгтэй адил малын дайвар бүтээгдэхүүнийг хэрэглэж болно. Гэхдээ хамгийн гол нь боловсруулж идэхдээ л анхаарах хэрэгтэй. Малаа төхөөрөх үед шууд дотор махаа хэрэглээд дараагаар нь махаа ашиглах  нь зүйтэй. Учир нь дотор мах нь чийг их хэмжээгээр агуулдаг тул удаан хугацаанд хадгалахад тохиромжгүй.

Амьтны гаралтай төмөр нь хүний биед сайн шимэгддэг.

Үйлдвэрийн аргаар бэлтгэсэн, хадгалалтын горимыг маш сайн баримталсан бүтээгдэхүүнийг өдөр бүр хэрэглэх боломжтой. Харин дотор махыг сайн гэнэ лээ гээд хэтрүүлж идэж болохгүй. Манай улс хатаасан мах буюу гэдэсний борцыг хэрэглэж ирсэн уламжлалттай. Өнөөгийн завгүй нийгэмд иргэд дотор махыг бэлдэн хатаах завгүй болсон. Иймд манай эрдэмтэн судлаачид дотор махыг боловсруулан бэлэн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх туршилтыг олон жил хийсэн. Хатаасан, хатаагаагүй дайвар бүтээгдэхүүний шим тэжээл буурдаггүй.

Түүнчлэн таван цулын дэлүү элэгнээс илүү төмрийн агууламж өндөртэй. Гэтэл дэлүүг хүмүүс шууд л хаячихдаг. Амьтны гаралтай төмөр нь хүний биед сайн шимэгддэг. Тухайлбал гэдэс дотор идсэний дараа өтгөн хар өнгөтэй гардаг. Энэ нь төмөр гадагшилж байгаа хэлбэр юм. Мөн бэлчээрийн монгол малын мах дотор мах нь төгс, олдоц ихтэй, үнэ хямд хүнс юм” гэв.    

Халдварт бус өвчлөлийн 70-80 хувь нь буруу хооллолтоос шалтгаалдаг. Иймд бид зөв зохистой, эрүүл дотор мах, таван цулыг идэх хэрэгтэйг онцолсон юм. Тус  хуралд ШУТИС-ийн эрдэмтэн, судлаачид, сэтгүүлчдийн 20 гаруй төлөөлөл оролцов.

Бэлчээрийн малын мах, дотор мах нь эрдэс, шим тэжээлээр баялаг хүнс юм. Ялангуяа дотор махыг боловсруулж хүнсэнд ашигласнаар махны нөөц нэмэгдэх, халдварт бус өвчлөлөөс урьдчилан сэргийлдэг байна.

Өнөөдөр ШУТИС-ийн Үйлдвэрлэлийн технологийн сургуулийн судлаач, эрдэмтэн, багш нарын монголчуудын хооллолт, эрүүл мэнд дэх нөлөөллийн талаарх сургалт, уулзалт болов.

Энэ үеэр ШУТИС-ийн Биотехнологи, шим судлалын салбарын эрхлэгч, доктор, дэд профессор Б.Майзул “Малын дайвар бүтээгдэхүүний шим тэжээллэг чанар”сэдвээр илтгэл тавилаа.

МАЛЫН ДЭЛҮҮ ЭЛЭГНЭЭС ИЛҮҮ ИХ ТӨМӨР АГУУЛДАГ

Тэрбээр “Бэлчээрийн малын дайвар бүтээгдэхүүнийг махтай харьцуулбал уургийн агууламж бараг адилхан байдаг. Зарим эрдэс бодис шимт нэгдлүүдийн өндөр агууламжтай. Жишээ нь таван цул нь 15-16 хувийн уурагтай бол мах 18-20 хувийн уураг агуулдаг. Бид дотор мах, таван цулыг өдөр тутам хэрэглэвэл цус багадалтаас сэргийлж чадна. Мөн үслэг түүхий эд болох толгой шийр нь коллаген уургийн эх үүсвэр. 25-аас дээш настай хүн хоол хүнсэндээ нэмэлтээр коллаген хэрэглэх шаардлага бий.

Бид өдөр бүр мах хэрэглэдэгтэй адил малын дайвар бүтээгдэхүүнийг хэрэглэж болно. Гэхдээ хамгийн гол нь боловсруулж идэхдээ л анхаарах хэрэгтэй. Малаа төхөөрөх үед шууд дотор махаа хэрэглээд дараагаар нь махаа ашиглах  нь зүйтэй. Учир нь дотор мах нь чийг их хэмжээгээр агуулдаг тул удаан хугацаанд хадгалахад тохиромжгүй.

Амьтны гаралтай төмөр нь хүний биед сайн шимэгддэг.

Үйлдвэрийн аргаар бэлтгэсэн, хадгалалтын горимыг маш сайн баримталсан бүтээгдэхүүнийг өдөр бүр хэрэглэх боломжтой. Харин дотор махыг сайн гэнэ лээ гээд хэтрүүлж идэж болохгүй. Манай улс хатаасан мах буюу гэдэсний борцыг хэрэглэж ирсэн уламжлалттай. Өнөөгийн завгүй нийгэмд иргэд дотор махыг бэлдэн хатаах завгүй болсон. Иймд манай эрдэмтэн судлаачид дотор махыг боловсруулан бэлэн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх туршилтыг олон жил хийсэн. Хатаасан, хатаагаагүй дайвар бүтээгдэхүүний шим тэжээл буурдаггүй.

Түүнчлэн таван цулын дэлүү элэгнээс илүү төмрийн агууламж өндөртэй. Гэтэл дэлүүг хүмүүс шууд л хаячихдаг. Амьтны гаралтай төмөр нь хүний биед сайн шимэгддэг. Тухайлбал гэдэс дотор идсэний дараа өтгөн хар өнгөтэй гардаг. Энэ нь төмөр гадагшилж байгаа хэлбэр юм. Мөн бэлчээрийн монгол малын мах дотор мах нь төгс, олдоц ихтэй, үнэ хямд хүнс юм” гэв.    

Халдварт бус өвчлөлийн 70-80 хувь нь буруу хооллолтоос шалтгаалдаг. Иймд бид зөв зохистой, эрүүл дотор мах, таван цулыг идэх хэрэгтэйг онцолсон юм. Тус  хуралд ШУТИС-ийн эрдэмтэн, судлаачид, сэтгүүлчдийн 20 гаруй төлөөлөл оролцов.

Twitter logoPost
gogo logo
gogo logo   Бидний тухай gogo logo   Сурталчилгаа байршуулах gogo logo   Редакцийн ёс зүй gogo logo  Нууцлалын бодлого gogo logo   Холбоо барих

© 2007 - 2025 Монгол Контент ХХК   •   Бүх эрх хуулиар хамгаалагдсан