GoGo.mn сайт, “Хоолзүйч” Фэйсбүүк хуудас хамтран мэргэжлийн хоолзүйчдийн зөвлөгөөг хүргэж байна. Энэхүү мэдээллээрээ эрүүл хооллох, хүнсний бүтээгдэхүүн зөв хадгалах, өөрт тохирсон хүнсийг сонгож хэрэглэх зэрэг таны эрүүл мэндэд хэрэгтэй төрөл бүрийн мэдээлэл хүргэж байх болно.
Хүний биеийн цус хэвийн байх нь нэн чухал юм. Гэвч хооллолт, олон төрлийн өвчин, бодисын солилцооны өөрчлөлтөөс шалтгаалан цус өтгөрөх, шингэрэх тохиолдол үүсдэг. Тухайлбал коронавирусний халдвараар өвчилсний дараа цус өтгөрөлт элбэг тохиолдож байна. Аспирин зэрэг эмийг ихэвчлэн 6 сар хүртэлх хугацаанд цус шингэлэх зорилгоор хэрэглэдэг ч цээж хорсох гэх мэт тааламжгүй байдал үүсгэх талтай.
Харин цус шингэлэх үйлчилгээтэй хүнсийг тохируулан хэрэглэх нь цус шингэлэх төдийгүй биологийн идэвхтэй, эрүүл мэндэд тустай шим бодисыг давхар хэрэглэх боломжийг олгоно. Гэвч эдгээр хүнсийг эмнээс илүү хүчтэй гэж ойлгож болохгүй боловч байнга зөв хэрэглэвэл үр дүнтэй байх боломжтой.
МАНАЙ ОРОНД ОЛДОЦТОЙ, ЦУС ШИНГЭЛЭХ ҮЙЛЧИЛГЭЭТЭЙ ХҮНС
- Турмерик - эрт дээр үеэс уламжлалт анагаах ухаанд өргөн ашиглаж ирсэн хүнс. Турмерикд агуулагддаг фенолт нэгдэл болох куркумин нь цус өтгөрөхийн эсрэг гол үйлчилгээг үзүүлдэг бөгөөд каррины тод шар өнгийг үүсгэдэг.
- Цагаан гаа - турмериктэй нэг аймгийн ургамал бөгөөд түүнд агуулагдах салицилат нь цус шингэрүүлэх үйлчилгээ үзүүлдэг. Байгалийн бус гаралтай нийлэг салицилатыг бид аспирин гэж нэрлэдэг. Салицилат олон төрлийн жимс, зарим төрлийн ногоонд бага хэмжээгээр агуулагддаг.
- Халуун чинжүү - салицилатын өндөр агууламжтай тул хүчтэй цус шингэлэх үйлчилгээтэй. Цусны эргэлтийг нэмэгдүүлж, цусны эргэлтийг нэмэгдүүлдэг.
- Саримс – хоол хүнсэнд хамгийн өргөн хэрэглэгддэг байгалийн антибиотик, нянгийн эсрэг үйлчилгээтэй хүнсний ногоо. Саримсыг цус шингэрүүлэх үйлчилгээтэй гэж үздэг ч нөлөө нь бага, үйлчилгээ нь богино хугацаатай гэж тэмдэглэсэн байдаг. Гэвч Америкийн өрхийн эмч нарын академиас төлөвлөгөөт мэс засал хийхээс 7-10 хоногийн өмнөөс их хэмжээний саримсны хэрэглээг зогсоохыг зөвлөсөөр байдаг.
- Синнамон- кумарин хэмээх цусны бүлэгнэлийн эсрэг бодис агуулах тул цус шингэлэх үйлчилгээтэй гэж үздэг. Уламжлалт хэрэглээгээр цусны даралтыг бууруулж, үе мөчний зэрэг үрэвсэлт өвчнийг намдаадаг гэдэг. Гэвч эрсдэлийн үнэлгээ хийсэн судалгаагаар синнамонтой талх, цай зэрэг хүнсний бүтээгдэхүүнийг урт хугацаанд тогтмол хэрэглэх нь элэг гэмтээх эрсдэлтэй гэж тэмдэглэсэн байдаг
Фэйсбүүк хуудас : Хоолзүйч
Инстаграм хуудас : Хоолзүйч
Youtube сувгийн холбоос : Хоолзүйч
GoGo.mn сайт, “Хоолзүйч” Фэйсбүүк хуудас хамтран мэргэжлийн хоолзүйчдийн зөвлөгөөг хүргэж байна. Энэхүү мэдээллээрээ эрүүл хооллох, хүнсний бүтээгдэхүүн зөв хадгалах, өөрт тохирсон хүнсийг сонгож хэрэглэх зэрэг таны эрүүл мэндэд хэрэгтэй төрөл бүрийн мэдээлэл хүргэж байх болно.
Хүний биеийн цус хэвийн байх нь нэн чухал юм. Гэвч хооллолт, олон төрлийн өвчин, бодисын солилцооны өөрчлөлтөөс шалтгаалан цус өтгөрөх, шингэрэх тохиолдол үүсдэг. Тухайлбал коронавирусний халдвараар өвчилсний дараа цус өтгөрөлт элбэг тохиолдож байна. Аспирин зэрэг эмийг ихэвчлэн 6 сар хүртэлх хугацаанд цус шингэлэх зорилгоор хэрэглэдэг ч цээж хорсох гэх мэт тааламжгүй байдал үүсгэх талтай.
Харин цус шингэлэх үйлчилгээтэй хүнсийг тохируулан хэрэглэх нь цус шингэлэх төдийгүй биологийн идэвхтэй, эрүүл мэндэд тустай шим бодисыг давхар хэрэглэх боломжийг олгоно. Гэвч эдгээр хүнсийг эмнээс илүү хүчтэй гэж ойлгож болохгүй боловч байнга зөв хэрэглэвэл үр дүнтэй байх боломжтой.
МАНАЙ ОРОНД ОЛДОЦТОЙ, ЦУС ШИНГЭЛЭХ ҮЙЛЧИЛГЭЭТЭЙ ХҮНС
- Турмерик - эрт дээр үеэс уламжлалт анагаах ухаанд өргөн ашиглаж ирсэн хүнс. Турмерикд агуулагддаг фенолт нэгдэл болох куркумин нь цус өтгөрөхийн эсрэг гол үйлчилгээг үзүүлдэг бөгөөд каррины тод шар өнгийг үүсгэдэг.
- Цагаан гаа - турмериктэй нэг аймгийн ургамал бөгөөд түүнд агуулагдах салицилат нь цус шингэрүүлэх үйлчилгээ үзүүлдэг. Байгалийн бус гаралтай нийлэг салицилатыг бид аспирин гэж нэрлэдэг. Салицилат олон төрлийн жимс, зарим төрлийн ногоонд бага хэмжээгээр агуулагддаг.
- Халуун чинжүү - салицилатын өндөр агууламжтай тул хүчтэй цус шингэлэх үйлчилгээтэй. Цусны эргэлтийг нэмэгдүүлж, цусны эргэлтийг нэмэгдүүлдэг.
- Саримс – хоол хүнсэнд хамгийн өргөн хэрэглэгддэг байгалийн антибиотик, нянгийн эсрэг үйлчилгээтэй хүнсний ногоо. Саримсыг цус шингэрүүлэх үйлчилгээтэй гэж үздэг ч нөлөө нь бага, үйлчилгээ нь богино хугацаатай гэж тэмдэглэсэн байдаг. Гэвч Америкийн өрхийн эмч нарын академиас төлөвлөгөөт мэс засал хийхээс 7-10 хоногийн өмнөөс их хэмжээний саримсны хэрэглээг зогсоохыг зөвлөсөөр байдаг.
- Синнамон- кумарин хэмээх цусны бүлэгнэлийн эсрэг бодис агуулах тул цус шингэлэх үйлчилгээтэй гэж үздэг. Уламжлалт хэрэглээгээр цусны даралтыг бууруулж, үе мөчний зэрэг үрэвсэлт өвчнийг намдаадаг гэдэг. Гэвч эрсдэлийн үнэлгээ хийсэн судалгаагаар синнамонтой талх, цай зэрэг хүнсний бүтээгдэхүүнийг урт хугацаанд тогтмол хэрэглэх нь элэг гэмтээх эрсдэлтэй гэж тэмдэглэсэн байдаг
Фэйсбүүк хуудас : Хоолзүйч
Инстаграм хуудас : Хоолзүйч
Youtube сувгийн холбоос : Хоолзүйч