Бөөрний архаг өвчинд: Зэрлэг
цахигдагны шар цэцгийг дөрөвдүгээр сарын 15-20 ний үед 3-9 ширхэгийг нэг өдөр
зажлан шүүсийг залгих сайн.
Шээс элбэгшихэд: Чихэр өвсний ханд уухад сайн
Цусны даралт байнга ихэсдэг хүнд: Залуу загын үнс тооройн буулт, сайн чанарын буудайтай хамт буцалгаж /нэг литр усанд гурван халбага үнс, нэг халбага хужир/ хийнэ. Олон дахин шүүгээд өдөрт гурав хувааж гурван удаа ууна.
Бамбай булчирхайн томорсоныг: Чонын хэлээр 3-7 удаа шөнө бүр хөхүүлбэл сайн.
Хоол шингэхүйд: Тас, ёл, хар галууны хоолой идвээс сайн нөлөөтэй.
Цусны даралт ихэдвээс: Цагаан түрүүний ишийг нь цэвэрлээд хөлийнхөө уланд долоо хоног дэвсвэл даралт буурдаг. Мөн зэрлэг шар төмсийг ингэний сүүнд буцалгаж уухад даралт буурна.
Уушигны архагшсан /хүнд/ өвчинд: Эхээсээ төрмөгц үхсэн /сүүгээ амлаагүй /ишигний уушгийг дангаар нь нь буюу ишигны өвчний тантай хамт идэж, ууж хэрэглэвээс үнэн сайн. Мөн зэс саванд тараг хийж удааж балыг нь шингээж уух буюу уушгаа гаднаас нь хавтгай зэсээр хөхүүлэх сайн.
Уушиг цоорсонд: Туйпланг аливаа архагширсан өвчинд эрт дээр үеэс хэрэглэж байжээ.
Хоол үл шингэхэд: Чонын ходоод хэрэглэвээс сайн
Цусны өвчинд: Шүр /улаан/ -ийг бага бага хэрэглэхэд үр дүн сайтай. Мөн шинэхэн ургасан халгайгаар ханд бэлтгэж уувал сайн.
Цус тогтооход: Алтан ургамал хэмээн ургамал сайн
Цөсний хүүдийн өрөвсөл, суулгалт, цус алдалтыг эмчлэхэд: Сөд өвсийг хэрэглэдэг
Хорт хавдар ходоодны үрэвсэлийг эмчлэхэд: Хус модны онгил /зача/ гэдэг үүгээр өтгөн ханд бэлтгэж уулгаж эмчлэхэд сайн.
Зүрхний өвчинд: Задыг хоол хүнсэндээ амт оруулан хэрэглэвэл сайн
Зүрхний өвчнөөс шалтгаалсан хаванд: Бугын хуучин ясан эврийг шатааж үнсийг нь буцалгаж уувал сайн. Мөн Тарвагны хатаасан тархи, шар шувууны махны шөл хэрэглэвээс үр дүнтэй.
Нарийн
өвчинд: /улаан хоолойны/:
А.Загасны
хатаасан мах гаансаар татах тустай.
Б.Сохор
номингийн махыг шалз чанаад шөлийг нь уух үр дүнтэй.
В.Элээ
шувууны мах,цөс идэж уух сайн
Г.Болзлогын
шөл өгвөл хоол ордог.
Д.Хус
модны онгилоор ханл бэлтгэж ууваас сайн
Ходоодны
хорт хавдарт:
A.Хойлогийн
мах цус хэрэглэх шинээр нь
Б.Зэрлэг
гахайн баас, алтан гагнуур, таван салаа мэт орсон тан уух.
B.Шаргалжуутын
хар хадны / өттэй/ рашаанаас ууж өтийг нь залгих зэргээр дээрхи эмчилгээнүүдийг
зэргэцүүлэн жилд хоёр удаа эмчилгээ хийж цаашид жил бүр эмчилгээг хийвэл сайн.
Элэгний архаг өвчинд: Шаргалжуутын Лхамын рашааныг/ бар үр/-тэй хамт хэрэглэвээс сайн.
Элэгний хатууралд: Элээний элэг маш сайн
Бөөрний архаг өвчинд: Зэрлэг
цахигдагны шар цэцгийг дөрөвдүгээр сарын 15-20 ний үед 3-9 ширхэгийг нэг өдөр
зажлан шүүсийг залгих сайн.
Шээс элбэгшихэд: Чихэр өвсний ханд уухад сайн
Цусны даралт байнга ихэсдэг хүнд: Залуу загын үнс тооройн буулт, сайн чанарын буудайтай хамт буцалгаж /нэг литр усанд гурван халбага үнс, нэг халбага хужир/ хийнэ. Олон дахин шүүгээд өдөрт гурав хувааж гурван удаа ууна.
Бамбай булчирхайн томорсоныг: Чонын хэлээр 3-7 удаа шөнө бүр хөхүүлбэл сайн.
Хоол шингэхүйд: Тас, ёл, хар галууны хоолой идвээс сайн нөлөөтэй.
Цусны даралт ихэдвээс: Цагаан түрүүний ишийг нь цэвэрлээд хөлийнхөө уланд долоо хоног дэвсвэл даралт буурдаг. Мөн зэрлэг шар төмсийг ингэний сүүнд буцалгаж уухад даралт буурна.
Уушигны архагшсан /хүнд/ өвчинд: Эхээсээ төрмөгц үхсэн /сүүгээ амлаагүй /ишигний уушгийг дангаар нь нь буюу ишигны өвчний тантай хамт идэж, ууж хэрэглэвээс үнэн сайн. Мөн зэс саванд тараг хийж удааж балыг нь шингээж уух буюу уушгаа гаднаас нь хавтгай зэсээр хөхүүлэх сайн.
Уушиг цоорсонд: Туйпланг аливаа архагширсан өвчинд эрт дээр үеэс хэрэглэж байжээ.
Хоол үл шингэхэд: Чонын ходоод хэрэглэвээс сайн
Цусны өвчинд: Шүр /улаан/ -ийг бага бага хэрэглэхэд үр дүн сайтай. Мөн шинэхэн ургасан халгайгаар ханд бэлтгэж уувал сайн.
Цус тогтооход: Алтан ургамал хэмээн ургамал сайн
Цөсний хүүдийн өрөвсөл, суулгалт, цус алдалтыг эмчлэхэд: Сөд өвсийг хэрэглэдэг
Хорт хавдар ходоодны үрэвсэлийг эмчлэхэд: Хус модны онгил /зача/ гэдэг үүгээр өтгөн ханд бэлтгэж уулгаж эмчлэхэд сайн.
Зүрхний өвчинд: Задыг хоол хүнсэндээ амт оруулан хэрэглэвэл сайн
Зүрхний өвчнөөс шалтгаалсан хаванд: Бугын хуучин ясан эврийг шатааж үнсийг нь буцалгаж уувал сайн. Мөн Тарвагны хатаасан тархи, шар шувууны махны шөл хэрэглэвээс үр дүнтэй.
Нарийн
өвчинд: /улаан хоолойны/:
А.Загасны
хатаасан мах гаансаар татах тустай.
Б.Сохор
номингийн махыг шалз чанаад шөлийг нь уух үр дүнтэй.
В.Элээ
шувууны мах,цөс идэж уух сайн
Г.Болзлогын
шөл өгвөл хоол ордог.
Д.Хус
модны онгилоор ханл бэлтгэж ууваас сайн
Ходоодны
хорт хавдарт:
A.Хойлогийн
мах цус хэрэглэх шинээр нь
Б.Зэрлэг
гахайн баас, алтан гагнуур, таван салаа мэт орсон тан уух.
B.Шаргалжуутын
хар хадны / өттэй/ рашаанаас ууж өтийг нь залгих зэргээр дээрхи эмчилгээнүүдийг
зэргэцүүлэн жилд хоёр удаа эмчилгээ хийж цаашид жил бүр эмчилгээг хийвэл сайн.
Элэгний архаг өвчинд: Шаргалжуутын Лхамын рашааныг/ бар үр/-тэй хамт хэрэглэвээс сайн.
Элэгний хатууралд: Элээний элэг маш сайн