Нийслэлийн Эрүүл мэндийн газраас гэр орон, аж ахуйн нэгж, албан байгууллага болон үйлчилгээний байгууллагад халдваргүйжүүлэлт хэрхэн хийх тухай зөвлөмжийг хүргэж байна.
1. ӨРӨӨНИЙ ДОТОР АГААРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Байгалийн агааржуулалт болон механик агааржуулалтыг хэрэглэж болно. Өдөрт 2-3 удаа 10-15 минут цэвэр агаарыг оруулж, сэлгэлт хийх.
- Хэрэв цонх нээхэд тохиромжгүй бол доторх агаарыг өдөрт дор хаяж 1-2 удаа халдваргүйтгэнэ.
- Агаар цэвэршүүлэгч төхөөрөмж ашиглаж болно.
- Хэт ягаан туяаг ашиглаж агаарыг халдваргүйжүүлж болно. (Анхааруулга: хүнгүй үед хэрэглэх ёстой), суурилуулах хэмжээ 1.5W / м –аас багагүй, өндөр нь 1.8м ~ 2.2м, хугацаа дор хаяж 30 минут хэт ягаан туяаг асаана.
- Хэрэв төвлөрсөн агааржуулалтын систем ашигладаг бол агааржуулалтын системийг тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэлт хийнэ.
- Өдөр тутмын цэвэрлэгээнд 0,06% жавелион, 3% ус төрөгчийн хэт ислийн уусмалыг хэрэглэж болно.
2. ҮЙЛЧИЛГЭЭНИЙ АЖИЛТНУУД ГАР ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:
- Үйлчилгээний ажилтнууд гар халдваргүйжүүлэлтийг тогтмол сайн хийнэ.
- Хэрэв та өндөр эрсдэлтэй бүсэд ажиллаагүй бол "Эмнэлгийн ажилтнуудад зориулсан гар угаах, халдваргүйжүүлэх заавар" (WS / T313-2019) зургаан шатлалт гар угаах аргын дагуу ус, саван, гар халдваргүйжүүлэх бодис ашиглан гарын ариун цэврийг сахина.
- Харин гар бохирдуулагч зүйлд хүрсэн бол 0.5% иодын уусмал, 75% спиртийг ашиглаж халдваргүйжүүлнэ.
- Уусмалаар 1-3 минутаар 2 удаа арчих, мөн хлор, устөрөгчийн хэт исэл агуулсан нэг удаагийн гар ариутгагч бодис хэрэглэж, өөрөөр нь хатаана.
3. ХӨЛ ХӨДӨЛГӨӨН ИХТЭЙ ОЛОН НИЙТИЙН ГАЗАРТ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ
- Өдөрт багадаа 2-3 удаа хаалганд ойрхон байгаа объектууд, шал, хаалганы бариул, ширээ, сандал зэрэг бүх гадаргууг халдваргүйжүүлнэ.
- Халдваргүйжүүлэлтэд хлор агуулсан бодисуудыг хэрэглэнэ. (250-500 мг/л хлор агуулсан хлорын бодис эсвэл 100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан халдваргүйтгэлийн бодис)
- Хлорын агуулсан халдваргүйжүүлэгч уусмалаар арчиж 15-30 минутын турш халдваргүйжүүлнэ.
- Угаалгын өрөөний шал, ханыг 15-30 минутын турш 500 мг/л хлор байхаар тооцон халдваргүйтгэлийн уусмалаар шүрших эсвэл арчина.
- Бохирдуулагч ихтэй цус, бөөлжис, ялгадас зэрэг биологийн шингэнийг халдваргүйжүүлэхдээ халдваргүйжүүлэх бодисын тунг зохих хэмжээгээр нэмэгдүүлж болно.
4. НИЙТИЙН ХООЛНЫ ГАЗАРТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ САВ, ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Нийтийн хоолны газарт хэрэглэх хоолны сав хэрэгслийг халдваргүйжүүлэхдээ, угаалга халдваргүйжүүлэлтийн нийтлэг заавар журмын дагуу хийж гүйцэтгэнэ.
ДАХИН АШИГЛАХ ХООЛНЫ САВ ХЭРЭГЛЭЛИЙГ УГААЖ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Хүнсний бүтээгдэхүүнийг шууд импортлох зорилгоор хоол хүнс (ундаа)-ний багаж хэрэгсэл, савыг төвлөрсөн байдлаар ариутгана.
- Савыг давтан ашиглахдаа 15 минутын турш буцалгаж халдваргүйтгэж, эсвэл уурын ариутгал халдваргүйжүүлэлтийг ашиглан төвлөрсөн байдлаар халдваргүйжүүлнэ.
- 250 мг/л хлор агуулсан ариутгагч, 50-100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан ариутгалын уусмалд дэвтээж ариутгана.
- Ариутгаснаас хойш 15-30 минутын дараа усаар сайтар угаана.
- Дахин бохирдохоос сэргийлж цэвэр саванд битүүмжлэн хадгална.
5. НИЙТИЙН ХУВЦАС, ОР ДЭРНИЙ ХЭРЭГСЛИЙГ "НЭГ ЗОЧИН-ШИНЭЭР СОЛИХ-ЦЭВЭРЛЭХ"
- Нийтээр хэрэглэх хувцас, цагаан хэрэглэлийг тухай бүр нь сольж хэрэглэнэ.
- Өдөр тутам хувцсыг сайтар угааж, нийтийн, хувцас хэрэглэл, цагаан хэрэглэлийг угаахдаа хооронд нь холихгүй, тус тусад нь угаана.
- Байгалийн агаарт хатааж болно.
- Халдвар авсан гэж сэжиглэж байгаа тохиолдолд халдваргүйжүүлэлтийн арга хэмжээ авч болно.
- 15-30 минут буцалгах, 250 мг/л хлор агуулсан халдваргүйтгэх уусмалаар халдваргүйжүүлнэ.
- 30 минутын дараа цэвэр усаар сайтар зайлж хатаана.
6. НИЙТИЙН БИЕ ЗАСАХ ГАЗРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Нийтийн бие засах газрыг өдөр бүр халдваргүйжүүлэх шаардлагатай,
- Гар угаах хэсэг, ариун цэврийн өрөөний суултуурыг өдөр бүр цэвэрлэж, халдваргүйжүүлнэ.
- Цэвэрлэгээний алчуур, шүүрийг өдөрт 1-2 удаа халдваргүйжүүлэх шаардлагатай бөгөөд тэдгээрийг 500 мг/л хлор агуулсан уусмалаар норгож, 30-аас 60 минутын турш халдваргүйжүүлсэний дараа цэвэр усаар угааж хатаана.
7. НИЙТИЙН ТЭЭВРИЙН ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Ердийн нөхцөлд гараж, автомашин, автомашины бүхээгний агааржуулагчийг нээж цэвэр агаар оруулж агаарын урсгалыг солилцуулна.
- Агааржуулалтыг тогтмол хийнэ.
- Шаардлагатай бол агаар ариутгагч эсвэл химийн ариутгагч бодис ашиглаж болно.
- Химийн ариутгалын бодисыг бага эзэлхүүнтэй шүршигч багаж ашиглан 100 мг/л хлорын давхар исэл буюу 3% устөрөгчийн хэт ислийн ариутгалын уусмалаар халдваргүйжүүлнэ. 1 м3 –д 20 мл халдваргүйжүүлэх бодис орохоор тооцно.
- 30-аас дээш минутын хугацаагаар халдваргүйжүүлнэ.
- Гадна, дотно хэсэг, хаалганы бариул, ширээ, сандал, түшлэг, зорчигчийн бариул зэрэг бусад бүх гадаргууг 250-500 мг/л хлор агуулсан халдваргүйжүүлэх бодис болон 100 мг/л хлорын давхар ислийн халдваргүйжүүлэх уусмал шингээсэн алчуураар арчина.
8. ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН БАЙГУУЛЛАГУУДАД ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:
- Эрүүл мэндийн байгууллагууд нь ЭМС-ын 2019 оны “Заавар батлах тухай” А/537 дугаар тушаалын дагуу халдваргүйтгэл, орчны цэвэрлэгээ, үйлчилгээг хийнэ.
Эх сурвалж: Нийслэлийн эрүүл мэндийн газар
Нийслэлийн Эрүүл мэндийн газраас гэр орон, аж ахуйн нэгж, албан байгууллага болон үйлчилгээний байгууллагад халдваргүйжүүлэлт хэрхэн хийх тухай зөвлөмжийг хүргэж байна.
1. ӨРӨӨНИЙ ДОТОР АГААРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Байгалийн агааржуулалт болон механик агааржуулалтыг хэрэглэж болно. Өдөрт 2-3 удаа 10-15 минут цэвэр агаарыг оруулж, сэлгэлт хийх.
- Хэрэв цонх нээхэд тохиромжгүй бол доторх агаарыг өдөрт дор хаяж 1-2 удаа халдваргүйтгэнэ.
- Агаар цэвэршүүлэгч төхөөрөмж ашиглаж болно.
- Хэт ягаан туяаг ашиглаж агаарыг халдваргүйжүүлж болно. (Анхааруулга: хүнгүй үед хэрэглэх ёстой), суурилуулах хэмжээ 1.5W / м –аас багагүй, өндөр нь 1.8м ~ 2.2м, хугацаа дор хаяж 30 минут хэт ягаан туяаг асаана.
- Хэрэв төвлөрсөн агааржуулалтын систем ашигладаг бол агааржуулалтын системийг тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэлт хийнэ.
- Өдөр тутмын цэвэрлэгээнд 0,06% жавелион, 3% ус төрөгчийн хэт ислийн уусмалыг хэрэглэж болно.
2. ҮЙЛЧИЛГЭЭНИЙ АЖИЛТНУУД ГАР ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:
- Үйлчилгээний ажилтнууд гар халдваргүйжүүлэлтийг тогтмол сайн хийнэ.
- Хэрэв та өндөр эрсдэлтэй бүсэд ажиллаагүй бол "Эмнэлгийн ажилтнуудад зориулсан гар угаах, халдваргүйжүүлэх заавар" (WS / T313-2019) зургаан шатлалт гар угаах аргын дагуу ус, саван, гар халдваргүйжүүлэх бодис ашиглан гарын ариун цэврийг сахина.
- Харин гар бохирдуулагч зүйлд хүрсэн бол 0.5% иодын уусмал, 75% спиртийг ашиглаж халдваргүйжүүлнэ.
- Уусмалаар 1-3 минутаар 2 удаа арчих, мөн хлор, устөрөгчийн хэт исэл агуулсан нэг удаагийн гар ариутгагч бодис хэрэглэж, өөрөөр нь хатаана.
3. ХӨЛ ХӨДӨЛГӨӨН ИХТЭЙ ОЛОН НИЙТИЙН ГАЗАРТ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ
- Өдөрт багадаа 2-3 удаа хаалганд ойрхон байгаа объектууд, шал, хаалганы бариул, ширээ, сандал зэрэг бүх гадаргууг халдваргүйжүүлнэ.
- Халдваргүйжүүлэлтэд хлор агуулсан бодисуудыг хэрэглэнэ. (250-500 мг/л хлор агуулсан хлорын бодис эсвэл 100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан халдваргүйтгэлийн бодис)
- Хлорын агуулсан халдваргүйжүүлэгч уусмалаар арчиж 15-30 минутын турш халдваргүйжүүлнэ.
- Угаалгын өрөөний шал, ханыг 15-30 минутын турш 500 мг/л хлор байхаар тооцон халдваргүйтгэлийн уусмалаар шүрших эсвэл арчина.
- Бохирдуулагч ихтэй цус, бөөлжис, ялгадас зэрэг биологийн шингэнийг халдваргүйжүүлэхдээ халдваргүйжүүлэх бодисын тунг зохих хэмжээгээр нэмэгдүүлж болно.
4. НИЙТИЙН ХООЛНЫ ГАЗАРТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ САВ, ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Нийтийн хоолны газарт хэрэглэх хоолны сав хэрэгслийг халдваргүйжүүлэхдээ, угаалга халдваргүйжүүлэлтийн нийтлэг заавар журмын дагуу хийж гүйцэтгэнэ.
ДАХИН АШИГЛАХ ХООЛНЫ САВ ХЭРЭГЛЭЛИЙГ УГААЖ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Хүнсний бүтээгдэхүүнийг шууд импортлох зорилгоор хоол хүнс (ундаа)-ний багаж хэрэгсэл, савыг төвлөрсөн байдлаар ариутгана.
- Савыг давтан ашиглахдаа 15 минутын турш буцалгаж халдваргүйтгэж, эсвэл уурын ариутгал халдваргүйжүүлэлтийг ашиглан төвлөрсөн байдлаар халдваргүйжүүлнэ.
- 250 мг/л хлор агуулсан ариутгагч, 50-100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан ариутгалын уусмалд дэвтээж ариутгана.
- Ариутгаснаас хойш 15-30 минутын дараа усаар сайтар угаана.
- Дахин бохирдохоос сэргийлж цэвэр саванд битүүмжлэн хадгална.
5. НИЙТИЙН ХУВЦАС, ОР ДЭРНИЙ ХЭРЭГСЛИЙГ "НЭГ ЗОЧИН-ШИНЭЭР СОЛИХ-ЦЭВЭРЛЭХ"
- Нийтээр хэрэглэх хувцас, цагаан хэрэглэлийг тухай бүр нь сольж хэрэглэнэ.
- Өдөр тутам хувцсыг сайтар угааж, нийтийн, хувцас хэрэглэл, цагаан хэрэглэлийг угаахдаа хооронд нь холихгүй, тус тусад нь угаана.
- Байгалийн агаарт хатааж болно.
- Халдвар авсан гэж сэжиглэж байгаа тохиолдолд халдваргүйжүүлэлтийн арга хэмжээ авч болно.
- 15-30 минут буцалгах, 250 мг/л хлор агуулсан халдваргүйтгэх уусмалаар халдваргүйжүүлнэ.
- 30 минутын дараа цэвэр усаар сайтар зайлж хатаана.
6. НИЙТИЙН БИЕ ЗАСАХ ГАЗРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Нийтийн бие засах газрыг өдөр бүр халдваргүйжүүлэх шаардлагатай,
- Гар угаах хэсэг, ариун цэврийн өрөөний суултуурыг өдөр бүр цэвэрлэж, халдваргүйжүүлнэ.
- Цэвэрлэгээний алчуур, шүүрийг өдөрт 1-2 удаа халдваргүйжүүлэх шаардлагатай бөгөөд тэдгээрийг 500 мг/л хлор агуулсан уусмалаар норгож, 30-аас 60 минутын турш халдваргүйжүүлсэний дараа цэвэр усаар угааж хатаана.
7. НИЙТИЙН ТЭЭВРИЙН ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:
- Ердийн нөхцөлд гараж, автомашин, автомашины бүхээгний агааржуулагчийг нээж цэвэр агаар оруулж агаарын урсгалыг солилцуулна.
- Агааржуулалтыг тогтмол хийнэ.
- Шаардлагатай бол агаар ариутгагч эсвэл химийн ариутгагч бодис ашиглаж болно.
- Химийн ариутгалын бодисыг бага эзэлхүүнтэй шүршигч багаж ашиглан 100 мг/л хлорын давхар исэл буюу 3% устөрөгчийн хэт ислийн ариутгалын уусмалаар халдваргүйжүүлнэ. 1 м3 –д 20 мл халдваргүйжүүлэх бодис орохоор тооцно.
- 30-аас дээш минутын хугацаагаар халдваргүйжүүлнэ.
- Гадна, дотно хэсэг, хаалганы бариул, ширээ, сандал, түшлэг, зорчигчийн бариул зэрэг бусад бүх гадаргууг 250-500 мг/л хлор агуулсан халдваргүйжүүлэх бодис болон 100 мг/л хлорын давхар ислийн халдваргүйжүүлэх уусмал шингээсэн алчуураар арчина.
8. ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН БАЙГУУЛЛАГУУДАД ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:
- Эрүүл мэндийн байгууллагууд нь ЭМС-ын 2019 оны “Заавар батлах тухай” А/537 дугаар тушаалын дагуу халдваргүйтгэл, орчны цэвэрлэгээ, үйлчилгээг хийнэ.
Эх сурвалж: Нийслэлийн эрүүл мэндийн газар